Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TURISTI, OPREZ U Grčkoj zbog ogromnih talasa veliki broj povrijeđenih kupača

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Pojedine oblasti Grčke koje su izuzetno popularne među turistima obiluju kako ljepotom, tako i donekle skrivenim opasnostima koje mnogi ne shvate ozbiljno, poput talasa. Broj turista iz Srbije koji su ovog ljeta zadobili povrede svakim danom raste, a saznali smo i na kojim plažama je potreban dodatni oprez.

Primjera radi, turista Goran Terzić, koji je ljetovao na Lefkadi je, kako kaže, u trenu nepažnje povrijedio glavu.

– Na plaži Porto Katsiki sam bio sa svojom djevojkom, a zbog velikih talasa i moje nepažnje, u djeliću sekunde me je talas poklopio i toliko “samljeo” da sam mislio da će mi polomiti i kičmu i vrat! Nekim čudom i pukom srećom da na dnu nije bilo baš krupno kamenje, prošao sam samo sa rasjekotinom na čelu koju sam morao da idem da saniram u bolnicu u Lefkasu. Kada sam stigao u bolnicu, naišao sam na još naših državljana koji su takođe imali razne povrede od jučerašnjih velikih talasa ovdje na ostrvu – ispričao je Terzić.

On je napomenuo da mu u bolnici ipak nisu tražili ni pasoš, ni osiguranje, već je ljekaru bilo drago kada je saznao da je iz Srbije.

– Iako sam imao zdravstveno osiguranje (nikada ne polazite na put bez zdravstvenog osiguranja) u bolnici mi uopšte nisu tražili čak ni pasoš, a niko mi nije ni pomenuo osiguranje, samo me je doktor pitao odakle dolazim i kada sam rekao da sam iz Srbije, čovjek je non-stop dok me je ušivao ponavljao: “Braća Srbi, braća Srbi”… Iskreno u onom bunilu srce mi je bilo puno jer su definitivno ovdje u Grčkoj Srbi veoma poštovani i voljeni. Ponavljam, ipak nikada nigdje ne putujte bez osiguranja, jer ne znate šta može da se desi – rekao je Terzić.

U Grčkoj postoji više ljetovališta i plaža na kojima talasi često imaju veći intenzitet, a među njima su Paradise plaža na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsiki plaža na Lefkadi i Mirtos plaža na Kefaloniji koja je poznata po svojim jakim strujama.

Na ovim plažama kupači često znaju da se opuste, jer velike talase posmatraju isključivo kao atrakciju, a ne i kao potencijalnu opasnost.

Oprez – opasne struje kod Evije

Kada su u pitanju ostrvca Lihadonisi na Eviji, Sonja A. je obavijestila portal Grčka.info o stanju u ovom dijelu Grčke.

– Sve više ima turista na Eviji. Upozorenje onima koji sami obilaze vulkanska ostrva, Lihadonisi. Postoji uređena i najposjećenija plaža na kojoj nema talasa i more je plitko. Ali na 20-ak metara od obale postoje opasne struje koje vas vuku velikom brzinom od obale. Uprkos upozorenjima koje turisti dobijaju prilikom prevoza brodićima do ostrva, redovna je scena gdje momci iz kafića trče do čamca kojim prilaze do izbezumljenih plivača i spasavaju ih – rekla je ona.

Utapanja

Treba skrenuti pažnju na to i da se prethodnih godina usljed velikih talasa i jakih morskih struja u nekim od grčkih ljetovališta dogodilo nekoliko utapanja, kako naših tako i stranih turista. Dakle, ne smijemo potcjenjivati talase i moramo razlikovati one bezazlene od onih koji mogu dovesti do povreda ili nečeg mnogo goreg. Ukoliko spasioci kažu da se ne ulazi u more, to treba ispoštovati, a posebna pažnja je neophodna ukoliko imate djecu, piše portal Grčka.info.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO