Biznis

TURISTIČKE AGENCIJE OPREZNE Grčka počela da prima rezervacije za ljetnju sezonu

Turističke agencije u Srbiji za predstojeću ljetnju sezonu uglavnom nude aranžmane u Turskoj i Egiptu, koji su dostupni turistima, jer je za ulazak u te zemlje neophodan samo negativan PCR test, dok samo rijetki organizatori putovanja na svojim sajtovima imaju ponudu i za grčka ljetovališta.

TURISTIČKE AGENCIJE OPREZNE Grčka počela da prima rezervacije za ljetnju sezonu
FOTO: RAS SRBIJA

Grčke plaže, koje su već dugo omiljena ljetnja odredišta najvećeg broja srpskih turista, za sada su nedostupne, jer je našim građanima zabranjen ulazak u tu zemlju.

Agencije koje su, ipak, istakle ponudu za ovo ljeto, navele su cijene apartmana sa popustom od 10 do 15 odsto koje se kreću od 16 evra po osobi do 65 evra, u zavisnosti od, destinacije, kvaliteta smještaja i vrste prevoza.

– Neke agencije rade predrezervacije za Grčku uz simbolično naplaćivanje obezbeđenja od 1.000 dinara do 3.000 dinara, s tim da će taj novac biti vraćen ukoliko ne bude moguće da se putovanje realizuje. U ovom trenutku ipak nema masovnih rezervacija, jer još uvijek ne znamo uslove putovanja u Grčku – rekao je Tajnugu direktor udruženja YUTA Aleksandar Seničić.

Dodao je da je YUTA u stalnom konatku sa komorom vlasnika privatnog smeštaja u Grčkoj kako bi se od tamošnjih vlasti do kraja marta isposlovali uslovi putovanja srpskih turista.

Vlasnici apartmana i hotela u Grčkoj, naročito na sjeveru te zemlje počeli su da primaju predrezervacije za narednu turističku sezonu bez naplaćivanja avansa, u očekivanju da Vlada Grčke donese odluku o uslovima ulaska turista u zemlju, izjavila je za Tanjug vlasnica turističke agencije “Nikana Travel” u Grčkoj Ana Nikolić.

– Za sada postoje samo najave grčkog ministra turizma i premijera Micotakisa da će sezone biti, i da neće biti ograničenja za ulazak turista. Zvaničnici su do sada više puta ponovili da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali će biti olakšica. Međutim, nema još konkretnih informacija o tome pod kojim uslovima će moći da se uđe u zemlju – dodala je Nikolićeva.

Dodala je da je ta zemlja potpisala sa Izraelom sporazum o protoku građana dvije zemlje uz sertifikat o vakcinisanju.

– Što se tiče Srbije i Sjeverne Makedonije, nema nikakvih informacija, niti se to pominje. Zato smo u neizvjesnosti i ne znamo šta da očekujemo – rekla je Nikolićeva.

U očekivanju da će vlada ispuniti obećanje o normalizaciji turističke sezone, dodala je ona, vlasnici hotela i apratmana su formirali cjenovnike i primaju rezervacije, naročito na sjeveru Grčke gdje bukvalno žive od srpskih turista.

– Cijene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih ili desetak procenata niže i očekujemo da će, ukoliko bude ograničenja za ulazak turista, one dalje padati – smatra Ana Nikolić.

Prihvati notifikacije