Gradovi

TURISTIČKI BUM U TREBINJU Novim kampanjama pokušavaju spasiti i jesenju sezonu

Turistički radnici u Trebinju, zbog pandemije virusa korona, skeptično su ušli u ljetnu sezonu, jer su turističke ture i hotelske rezervacije, uglavnom, otkazivane ili pomjerane za ranu jesen.

TURISTIČKI BUM U TREBINJU Novim kampanjama pokušavaju spasiti i jesenju sezonu
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Kraj jula i avgust donio je potpuni preokret na jugu Srpske, svi kapaciteti su bili popunjeni i tražilo se mjesto više. Na jug Srpske stigli su domaći turisti koji su koristili vaučere Vlade RS, ali i gosti iz Federacije BiH i Srbije, koji su i predhodnih godina ostvarivali najviše noćenja u Trebinju.

Za razliku od prethodnih ljetnih sezona, kada su domaći turisti iz Trebinja putovali na more u susjednu Crnu Goru ili na dubrovačko primorje, ovog ljeta veliki broj njih se odlučio da se odmori i rashladi na trebinjskim kupalištima, koja su takođe zabilježila rekordne posjete.

Od prošle godine nova turistička atrakcija su trebinjske lađe, koje ponovo plove Trebišnjicom.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Iz lađi urađenih po uzoru na barke koje su decenijama krasile nekada najveću ponornicu u Evropi, u krugu od oko četiri kilometra, gosti Trebinja mogu da vide zidine Starog grada, Arslanagića-Perovića  most i upoznaju prirodne ljepote rijeke i njenog priobalja.

– U avgustu je bilo mnogo zainteresovanih za vožnju u lađi Trebišnjicom. Uglavnom su to bili domaći turisti iz BiH ili Srbije, a naletio bi i poneki stranac. Odnedavno smo počeli da organizujemo vožnju motornim čamcem rijekom, što je takođe izazvalo intersovanje gostiju – kaže Obrad Stanić, direktor “Barki na Trebišnjici”,

Dodaje da je s prvim danima septembra, iako su se nastavile ljetne temperature, bio osjetno manji broj zainteresovanih, a lađe će biti na Trebišnjici sve dok to vremenske prilike dozvole.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

 Avgustovskom posjetom zadovoljni su i hotelijeri i vlasnici apartmana, a kako bi produžila sezonu, Turistička organizacija Trebinje je pokrenula novu kampanju “ProBUDI se u Trebinju, jer ovdje sunce grije jače”.

Pročitajte još

– Radi se o jesenjoj kampanji usmjerenoj na stanovništvo starije životne dobi. Pošto je škola počela, godišnji odmori su, uglavnom, iskorišteni, a vaučeri Vlade RS su još aktuelni do novembra. Na ovaj način pozivamo u Trebinje starije osobe da iskoriste vaučere i dođu na jug Srpske. Ovdje je u septembru i oktobru jako ugodno vrijeme, temperature vazduha prelaze 20. podiok. Uslovi su odlični za provesti prve jesenje dane, kako starijima, tako i porodicama s malom djecom – ističe direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić.

Dodaje da i dalje postoji interesovanje građana RS da turističke vaučere iskoriste u Trebinju, te da i u septembru ima veliki broj domaćih turista koji koriste vaučere u trebinjskim hotelima.

– Interesovanje nije kao u avgustu, koji je premašio očekivanja i hotelijera i turističkih radnika – kaže Radić.

Trebinjska turistička organizacija provodila je i kampanju “Upoznajmo Trebinje zajedno” u saradnji s Turističkom organizacijom RS.

– Radi se o besplatnim turističkim turama koje se realizuju vikendom. S obzirom da je i posao turističkih vodiča ugrožen virusom korona, ovim projektom smo pokušali da to malo ublažimo. Drugi motiv je da turistima koji su došli individualno, jer organizovanih tura zbog epidemioloških mjera nema, omogućimo da obiđu znamenitosti Trebinja s licenciranim vodičima i upotpune utisak o gradu u kome su boravili – ističe direktor trebinjske Turističke organizacije.

Manje posjeta, više noćenja

Prema statističkim pokazateljima, Trebinje, koje je bilo naposjećeniji grad u RS u ovoj sezoni, uklapa se u republički prosjek.

U odnosu na 2019, koja je bila rekordna, od početka godine je, zbog pandemije, ostavreno oko 30 odsto prošlogodišnjih posjeta. U avgustu je taj broj, u odnosu na isti mjesec 2019, bio oko 90 odsto.

Turisti koji su prethodnih godina dolazili organizovano, boravili su noć ili dvije na jugu Srpske, a ovog ljeta domaći gosti su se zadržavali pet do sedam dana.

Turističkoj organizaciji Trebinje dodijeljena je i nagrada “Zvijezda turizma BiH za 2019 ”, kada je Trebinje imalo preko 100.000 noćenja gostiju iz više od 90 zemalja svijeta.