Svijet

TURSKO SELO PREPOLOVLJENO Snimci iz drona prikazuju jezive razmjere razaranja (VIDEO, FOTO)

Zemljotres koji se dogodio 6. februara 2023. osim što je napravio pustoš u gradovima, stvorio je pukotine na infrastrukturi, pa i na samoj granici Turske i Sirije gdje su nastale jezive pukotine široke i po nekoliko metara.

Zemljotres prepolovio tursko selo
FOTO: HALK TV @HALKTVCOMTR / TWITTER

Novinari poslije akcije spasavanja focus usmjeravaju u unutrašnjost gdje se vide prave posljedice razornog zemljotresa. jedno o takvih je i selo Gokčeder u provinciji Gaziantep gdje je i bio epicentar stravičnog zemljotresa.

Snimci načinjeni iz vazduha dronom pokazali su jezive pukotine koje su se pojavile u zemlji nad srušenim selom.

“Nema kuće koja je pošteđena”

Pukotine su vidljive kao i ruševine svuda i na groblju, putevima, koji su preorani, kao da je neko zakačio ralo i krenuo u oranje, kućama. Ne postoji kuća koja je pošteđena.

Turski mediji navode da su mještani koji su spasavali imovinu iz napuklih ili srušenih kuća pokušali i da groblje saniraju, zaustave njegovo propadanje i saniraju štetu.

“Mislio sam da je počela apokalipsa”

– Pokušali smo da popravimo najbolje što smo mogli – rekao je Niru Džihan za sajt “Ahaber”, dodajući da je odrastao u selu Gokčeder i da seljaci pokušavaju traktorima i lopatama da saniraju put kako bi se to selo opet povezalo sa svijetom.

Nuri Džihan dodaje da su pukotine formirane u ponedjeljak rano ujutro kada je počeo zemljotres. Džihan dodaje da je mislio da je počela apokalipsa.

On prepričava da su tog jutra svi bježali da se spasu, a kad su se vratili poslije 3-4 sata od zemljotresa krenuli su da spasavaju one koji su ostali.

“Zemlja se i dalje otvara”

Nakon par dana primijetili su da je u zemljotresu stradalo i lokalno groblje koje su sami sanirali, ali zemlja se i dalje otvara što im stvara problem.

Turski mediji navode da je zemljotres u okrugu Doganšehir napravio pukotine u zemlji koje su dugačke 16 kilometara i selo podijelilo na dva dijela.

Južni dio sela spustio se za dva metra, a na severu kuće su ostale skoro netaknute. Procjene govore da je dubina pukotina veća od prosječne ljudske visine, prenosi Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije