Svijet

Tusk: Programi za pomoć Amazoniji dosežu vrijednost od 190 miliona evra

Tekući i planirani programi EU za razvoj, u vezi sa šumama i upotrebom zemljišta u brazilskom slivu Amazona, dosežu vrijednost od 190 miliona evra, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Tusk: Programi za pomoć Amazoniji dosežu vrijednost od 190 miliona evra
FOTO: FERNANDO BIZERRA JR./EPA

On je tokom govora na sastanku za pomoć Amazoniji u Briselu rekao da će EU nastaviti da pruža podršku za spremnost na prirodne katastrofe u nekoliko zemalja Amazonije, uključujući dodatnih 6,5 miliona evra u 2020. godini.

Tusk je naglasio da je Evropa veoma potresena zbog opsega nesreće usljed požara u šumama Amazonije, kao i, zbog globalnih i dugoročnih posljedica, te prirodne katastrofe.

Predsjednik Evropskog savjeta napomenuo je da su šumski požari tragedija bez obzira na to koliki su i gdje su izbili, uz podsjećanje da je za rast stabala potrebno nekoliko godina, dok je za njihovo uništavanje dovoljno samo nekoliko minuta.

Čini se da to znamo, ali nam je trebao šok kakav je bio u šumama Amazonije, kako bismo se probudili iz letargije – istakao je Tusk.

Tusk je zahvalio svim pokretačima Saveza za kišne šume, posebno za region Amazonije, uz napomenu da Evropa želi da pomogne i podsjećanje da su pojedine članice EU već predale svoje planove za pružanje pomoći.

On je dodao da je Brisel spreman da pošalje misije u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kako bi pomogle u obučavanju članova hitnih službi u zemljama koje su zahvatile prirodne katastrofe.