Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tusk: Programi za pomoć Amazoniji dosežu vrijednost od 190 miliona evra

Svijet
Autor:

Foto: Fernando Bizerra Jr./EPA

Tekući i planirani programi EU za razvoj, u vezi sa šumama i upotrebom zemljišta u brazilskom slivu Amazona, dosežu vrijednost od 190 miliona evra, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je tokom govora na sastanku za pomoć Amazoniji u Briselu rekao da će EU nastaviti da pruža podršku za spremnost na prirodne katastrofe u nekoliko zemalja Amazonije, uključujući dodatnih 6,5 miliona evra u 2020. godini.

Tusk je naglasio da je Evropa veoma potresena zbog opsega nesreće usljed požara u šumama Amazonije, kao i, zbog globalnih i dugoročnih posljedica, te prirodne katastrofe.

Predsjednik Evropskog savjeta napomenuo je da su šumski požari tragedija bez obzira na to koliki su i gdje su izbili, uz podsjećanje da je za rast stabala potrebno nekoliko godina, dok je za njihovo uništavanje dovoljno samo nekoliko minuta.

– Čini se da to znamo, ali nam je trebao šok kakav je bio u šumama Amazonije, kako bismo se probudili iz letargije – istakao je Tusk.

Tusk je zahvalio svim pokretačima Saveza za kišne šume, posebno za region Amazonije, uz napomenu da Evropa želi da pomogne i podsjećanje da su pojedine članice EU već predale svoje planove za pružanje pomoći.

On je dodao da je Brisel spreman da pošalje misije u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kako bi pomogle u obučavanju članova hitnih službi u zemljama koje su zahvatile prirodne katastrofe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO