Društvo

TUŽAN PRIZOR Jato roda stradalo od STRUJNOG UDARA, preživjela samo jedna

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su pronašli 40 ptica koje su stradale usljed strujnog udara na dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

TUŽAN PRIZOR Jato roda stradalo od STRUJNOG UDARA, preživjela samo jedna
Foto: Biro life international/EPA

U saopštenju se navodi da su česte prekide u snabdjevanju električnom energijom u selu Potočac kod Paraćina posljedica masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji prolazi kroz polja doline Velike Morave.

Ispod 13 pregledanih dalekovodnih stubova pronađeno je 40 nastradalih ptica. Ornitolozi izbrojali su 28 mrtvih bijelih roda, kao i 9 gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživjela, ali ozbiljno povrijeđena bijela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo Zoo Vrtu – dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je zabrinjavajuće što se te ptice nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci.

– Bijele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Stubovi dalekovoda se nalaze između ove dvije važne tačke i pticama djeluju kao dobro mjesto za odmor – rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

On je dodao da su obavijestili Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekciju za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.