Politika

Tužilac u slučaju "Dobrovoljačka": Dokazaćemo da su optuženi počinili ratni zločin

Tužilac Tužilaštva BiH Mladen Vukojčić rekao je na današnjem glavnom pretresu protiv Ejupa Ganića i ostalih da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin protiv vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i da su u toj koloni ubijeni i civili.

Dobrovoljačka ulica, kombi
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Vukojčić je istakao da će Tužilaštvo tokom postupka dokazati da su optuženi u ovom predmetu počinili ratni zločin protiv vojnika JNA koji su se pod pratnjom Unproforma iseljavali iz kasarne “Bistrik” u Sarajevu gdje je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a takođe da su oni koji su bili zarobljeni preživjeli veliku torturu.

On je napomenuo da su u toj koloni ubijeni i civili i da kolona nije bila legitiman vojni cilj.

Pročitajte još

Odbrana optuženih tvrdi da će dokazima tu potvrđenu optužnicu srušiti.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu