Hronika

TUŽILAŠTVO TRAŽI OSAM GODINA ZATVORA Optužen vozač šlepera smrti koji je USMRTIO PET RADNIKA

Osnovno javno tuzilastvo u Nišu podnijelo je optužni prijedlog protiv vozača šlepera Gorana Blagojevića (48) iz Kraljeva zbog sumnje da je 29. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd - Niš u visini Gornje Trnave iziazvao tešku saobraćajnu nesreću.

TUŽILAŠTVO TRAŽI OSAM GODINA ZATVORA Optužen vozač šlepera smrti koji je USMRTIO PET RADNIKA
FOTO: B. JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

U ovoj nesreći stradalo je pet radnika iz Kragujevca dok su dvojica teško povrijeđena, a još četiri lako.

On se sumnjiči da je počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 297 Krivičnog zakonika, zbog čega je tužilaštvo zatražilo da bude kažnjen najstrožom kaznom koju zakon propisuje za to krivično djelo.

– Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenog osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od osam godina – kaže za Blic portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Ivana Marković.

Kako je Blic pisao, nesreća se desilo 29. novembra oko 10.35 časova kada je Blagojević šleperom u punoj brzini naletio na kombi sa radnicima iz Kragujevca koji se zaustavio u zaustavnoj traci zbog kvara.

Na licu mjesta nastradali su Kragujevčani Ljubiša Jovanović (40), Srđan Jovanović (34) i Žikica Veličković (18), dok su dvojica radnika podlegla kasnije povredama u bolnici.

Od siline udara, kako su reporteri Blica vidjeli na licu mjesta, šasija kombija bila je potpuno je smrskana a oko nje su se nalazila tijela nastradalih. Povrijeđeni su sa sedam saniteta Hitne pomoći prevezeni u KC u Nišu gdje im je ukazana pomoć i gdje su zadržani na liječenju. Odmah nakon nesreće četvorica teško povrijeđenih su bili životno ugroženi, dok su četvorica radnika lakše povrijeđena.

Jedan od povrijeđenih radnika Boško Mihajlović (53) iz Kragujevca ispričao je odmah poslije nesreće da su svi povrijeđeni radnici firme iz Beograda i da su pošli u Leskovac na teren da postavljaju kablove. On je preživio nalijetanje šlepera jer se u momentu sudara nalazio van vozila.

– Počeo je kombi da se kvari pa smo stali u zaustavnoj traci. Stao je vozač da vidi šta je, vidi da ne može da upali. On je pomjerio kombi skroz u stranu. Tu smo sjedili, pozvao je šlep službu i čekali smao da dođe šlep. U međuvremenu, poslije dvadesetak minuta, zaletjela se neka budala, kamion sa dvije prikolice, što tjera ovu drvnu građu. Ja sam bio van nisam bio u kombiju, bio sam pored i još jedan komšija je bio sa mnom. Ostali su svi bili unutra. Tada je naletio na nas! Prevrnuo sam se i pao, ustao sam i potrčao i imao šta da vidim, sve ih je spljeskao. Sve su bili krvavi i polomljeni. Mi smo se skroz pomjerili, nikom nismo smetali, pobjegli smo sa treće trake, pored skroz. Kad on naiđe, kad se on stvori, udari onaj kombi, od njega nema ništa. Koliko je brzo vozio to je nemoguće – rekao je tada Mihajlović.

Goran Nikolić iz Kragujevca, jedan od povrijeđenih radnika nalazio se u kombiju kada je na njih naletio šleper.

– Naišao je taj šleper koji nas je pokupio od pozadi. Sjedio sam na prednjem sjedeštu suvozača. Ja sam izletio kroz prozor. Ne znam da opišem šta se desilo. Samo mi je bio prekid filma, izletio sam do pola kroz prozorsko staklo. Kada sam izašao imao sam šta da vidim. Katastrofa – rekao je tada Nikolić novinaru Blica.