Svijet

Tviter blokirao više od 100 naloga “Istražujemo ljude koji stoje iza ovih profila”

Tviter je zabranio više od 100 naloga koji su u više navrata retvitovali hešteg “IStandWithPutin” (podržavam Putina), a koji se pojavio na platformi ranije ove sedmice usred tekuće invazije Rusije na Ukrajinu.

Tviter blokirao više od 100 naloga “Istražujemo ljude koji stoje iza ovih profila”
FOTO: REUTERS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Portparol Tvitera rekao je za NBC Njuz u petak da kompanija još uvijek istražuje ljude koji stoje iza profila i da su njihovi nalozi zabranjeni zbog učešća u “koordinisanom neautentičnom ponašanju” i kršenju Tviterovog pravila “manipulacije platformom i politike neželjene pošte”.

Profili koji su najviše objavljivali #IStandWithPutin imali su samo nekoliko desetina pratilaca i imali su slike profila na platformi, što ukazuje da su možda neautentični, navodi NBC Njuz.

Pročitajte još

Velike tehnološke platforme i kompanije društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Tviter, Jutjub i Redit, ograničile su pristup ruskim državnim medijima na svojim platformama i demonetizovale sadržaj takvih izdavača otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu operaciju u Ukrajini prošle sedmice.

Kao odgovor na ograničenja, Rusija je blokirala pristup Fejsbuku i Tviteru.

Američki senator Mark Varner poslao je pisma tehnološkim kompanijama, uključujući Metu, Tviter i Alfabet, tražeći da obuzdaju širenje dezinformacija iz Rusije i posvete više resursa identifikovanju lažnih naloga.

-Kao jedna od najvećih svjetskih komunikacijskih platformi, vaša kompanija ima jasnu odgovornost da osigura da se vaši proizvodi ne koriste za olakšavanje kršenja ljudskih prava, potkopavanje odgovora humanitarnih i hitnih službi ili unapređenje štetnih dezinformacija – napisao je Varner, prenosi Kliks.

Prihvati notifikacije