Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TVRDE DA NIJE PRIVATIZACIJA Trebinjska apoteka mijenja vlasništvo, grad traži partnera

Regioni
Autor:

Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Jedina apoteka u Trebinju koja nije u privatnom vlasništvu – gradska apoteka, uskoro bi mogla promijeniti vlasničku strukturu i to nakon što je skupštinksa većina dala saglasnost gradonačelniku Mirku Ćuriću da objavi javni poziv za strateškog partnera.

Kako je navedeno u ovoj odluci, usvojenoj na posljednjem skupštinskom zasjedanju, budući strateški partner mora da preuzme postojeće obaveze Javne zdravstvene ustanove „Apoteka“ Trebinje, zadrži zaposlene i obezbijedi redovno snabdijevanje lijekovima.

Planirano je da se i prostor u centru Trebinja, koji koristi ova zdravstvena ustanova, a koji je u vlasništvu grada, dugoročno izda u zakup.

Odbornici većine smatraju da bi ova ustanova, koja je prošlu godinu završila u blagom plusu i čiji je finansijski izvještaj usvojen na istoj sjednici Skupštine grada, ostvarivala veću dobit u partnerstvu, pogotovo ako se uporedi sa poslovanjem privatnih apoteka.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tvrdi da nije riječ o privatizaciji, nego o pokušaju da se nađe način da Apoteka, čiji je osnivač grad, unaprijedi poslovanje.

– Objaviću javni poziv u skladu sa odlukom gradske Skupštine, a u slučaju da se izabere strateški parnter, saglasnost na prijedlog ugovora između Grada Trebinja, Javne zdravstvene ustanove „Apoteka“ i strateškog partnera daju odbornici uz predhodno pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva RS – objašnjava Ćurić.

Direktorka trebinjske „Apoteke“ Danica Milutinović kaže da ova ustanova, koja ima poslovnice u svim hercegovačkim opštinama osim Bileće, posluje pozitivno i da je u posljednjih devet godina uspjela da vrati dugove iz ranijeg perioda i ugled ustanove.

– Svi poslovni prostori su adaptirani, poslovne jedinice sertifikovane i kvalifikovane, obaveze prema radnicima i državi se redovno izmiruju. Ovo je finansijski stabilna i kadrovski obezbeđena ustanova. Nemamo nikakvih dugovanja, osim tekućih obaveza prema dobavljačima – istakla je ona.

Milutinovićeva je dodala da je sve to jako dobra osnova za pregovore sa eventualnim strateškim partnerom, jer pred sobom nema gubitnika.

– Poštovaću skupštinsku odluku i bilo bi idealno da se nađe partner koji će obezbijediti bolje poslovanje, ali radnici se moraju zaštiti i naći poslodavac koji će i dalje izmirivati obaveze prema zaposlenima i  obezbijediti opstanak ustanove – istakla je direktorka „Apoteke“.

Dok odbornici vladajuće većine smatraju da je ovo pokušaj da se unaprijedi rad trebinjske „Apoteke“ opozicioni odbornici su mišljenja da je riječ o privatizaciji.

– Ovo je prvi korak da se vidi postoji li način da se unaprijedi rad gradske apoteke i naš cilj je unaprijediti poslove i prihode. Nismo donijeli odluku na štetu radnika – rekao je Srđan Simović, odbornik SNSD.

Vidomir Begenišić, odbornik SDS u Skupštini grada misli da je riječ o privatizaciji „gradske“ apoteke.

– Sumnjam da je javno-privatno partnerstvo. Ako ova ustanova nema neizmirenih obaveza, koje će onda obaveze preuzeti budući strateški partner, jedino od izdavanja prostora. Indikativno je da je direktorka o ovome saznala iz medija – istakao je Begenišić.

Zaposleno 13 radnika

U JZU „Apoteka“ Trebinje koja ima još četiri poslovnice u Hercegovini zaposleno je ukupno 13 radnika. Apoteke su u gradskim prostorima smještene samo u Trebinju i Nevesinju, u Ljubinju imaju svoj prostor, u Gacku su u prostorijama RiTE, dok su u Berkovićima u objektu koji je u privatnom vlasništvu.

Gradska apoteka je bila jedina zdravstvena ustanova te vrste do devesetih godina prošlog vijeka, kada su se u Trebinju počele otvarati prve privatne apoteke. Kao Javna zdravstvena ustanova posluje od 2001. godine. Posljednjih godina naglo raste broj novootvorenih privatnih apoteka, kojih je trenutno  petnaestak na jugu Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO