Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TVRDNJE PRIŠTINSKIH MEDIJA Kosovu Preševo, Srbiji četiri sjeverne opštine

Politika
Autor:

Foto: Klix.ba/Promo

Šest srpskih eksperata pripremilo je prijedlog sporazuma o razgraničenju, prema kojem bi Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri sjeverne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i sjeverna Mitrovica, piše danas prištinski Zeri, pozivajući se na dokument u koji su, navode, imali uvid.

Taj prijedlog dio je obimnog dokumenta pod nazivom “Ekonomski, demografski i socijalni efekti i različiti scenariji za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”, a sačinilo ga je, kako tvrdi prištinski list, šest srpskih eksperata, u aprilu ove godine, uz podršku beogradskog Fonda za otvoreno društvo.

Dokument sadrži 90 strana, a autori su, prema listu, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić.

Dokument, inače, razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijom za razmjenu teritorija, scenarijom bez razmjene teritorija, zatim scenario potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i scenario u kojem bi bio zadržan “status kvo”.

Zeri piše da prijedlog o razgraničenju podrazumijeva da Priština preuzme opštinu Preševo, a da se centralnoj Srbiji pripoje četiri opštine sjevera KiM. Navodi se i da bi u tom slučaju Srbija bila “u prednosti” za 2,7 milijardi evra.

– Srbija i Kosovo mogu da postignu sporazum o razmjeni teritorija, tako što bi Kosovo preuzelo opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok bi četiri sejverne opštine (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica) bile pridružene susjednoj zemlji – navodi Zeri.

Navodi se i da autori ovog dokumenta konstatuju da u opštini Medveđa živi samo 7,1 odsto Albanaca, te da stoga opcija njenog pridruživanja Kosova nije održiva opcija.

Istovremeno, procjenjuje se da u Bujanovcu živi oko 54 odsto albanskog stanovništva, pa bi, kako se navodi, razmjena ove teritorije mogla da predstavlja “političku i bezbjednosnu prijetnju na duži rok”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO