Politika

"U avgustu u BiH stiže značajna doza vakcina iz Beča" Tegeltija nakon sastanka sa Sebastijanom Kurcom

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beču da je Austrija jedna od rijetkih zemlja sa kojima BiH ostvaruje suficit, koji se svake godine povećava.

"U avgustu u BiH stiže značajna doza vakcina iz Beča" Tegeltija nakon sastanka sa Sebastijanom Kurcom
FOTO: SRNA

Nakon bilateralnog sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, Tegeltija je izjavio novinarima da BiH i Austrija imaju dobre međusobne odnose bez otvorenih pitanja i da je ekonomska saradnja na dobrom nivou, ali da se može još unaprijediti.

Tegeltija je rekao da je na sastanku bilo riječi i o borbi protiv virusa korona, istakavši da će BiH i zemlje zapadnog Balkana u avgustu dobiti značajnu količinu vakcina od Austrije po sistemu kupovine, što će omogućiti da se građanima ponudi dovoljno vakcina prije jeseni.

Pročitajte još

– Mi ćemo nastaviti dogovarati nabavku vakcina i sa drugim zemljama, ali ova količina od oko 300.000 iz Austrije biće nam veliki podstrek – naglasio je Tegeltija.

On je dodao da je sa austrijskim kancelarom razmiijenio mišljenje i o migrantskoj krizi, ističući da BiH trpi prevelik pritisak migracija s obzirom na broj stanovnika i na površinu.

Prema njegovim riječima, nije dobar pokušaj da se migranti zaustave na granici između BiH i Hrvatske, a da im se sa druge strane omogući nesmetano kretanje od ulaska u EU i neke njene zemlje pa sve do BiH.

– Zbog toga mi tražimo da se pomjeri granica odbrane od migranata. BiH je spremna biti dio priče, odnosno da se pokušaju zaustaviti migranti na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom – rekao je on i dodao da će za to biti potrebna tehnička podrška EU kakvu pruža i nekim drugim zemljama zapadnog Balkana, poput Makedonije i Albanije.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio da je razgovarano i o proširenju EU i da je Austrija prijatelj svim zemaljama zapadnog Balkana, posebno BiH u nastojanju da napravi prvi sljedeći potreban korak u procesu pridruživanja EU.

On je naglasio da je austrijski kancelar obećao da će biti ambasador BiH i da će pokušati da sve one zemlje koje imaju skepsu prema proširenju EU ubijedi da nema Evrope bez svih zemalja zapadnog Balkana u Uniji. 

Prihvati notifikacije