Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U BANJU O TROŠKU OPŠTINE Pomoć penzionerima u Kozarskoj Dubici

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Lokalna uprava u Kozarskoj Dubici različitim socijalnim programima pomaže penzionerima u svojoj opštini.

Ove godine u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Mlječanici, na višednevnom oporavku, boraviće 21 penzioner sa prioritetne liste opštinskog Udruženja. Troškove će snositi Opština Kozarska Dubica.

Ugovor o o boravku dubičkih penzionera u ovoj zdravstvenoj ustanovi potpisali su Dušan Drljić, načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti, te Rodoljub Burazor, predsjednik Udruženja penzionera Opštine Kozarska Dubica.

Drljić je kazao nakon potpisivanja ovog dokumenta da je on jednako značajan za penzionere i opštinsku upravu koja nastoji da, u skladu s mogućnostima, pomogne socijalno ugroženim kategorijama.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Dušđan Drljić

– Penzioneri, na osnovu visine penzija, pripadaju toj grupi – smatra Drljić.

Rodoljub Burazor, predsjednik Udruženja penzionera Kozarska Dubica, rekao je da su dubički penzioneri organizovani u 19 mjesnih udruženja, te da će iz svakog biti zastupljeni članovi koji će ove godine ići na oporavak u Mlječanicu. Burazor je, na nedavnoj Skupštini udruženja, naglasio da su njihove aktivnosti najviše usmjerene ka poboljšanju materijalnog položaja.

– Penzioneri su veoma obradovani gestom Opštine Kozarska Dubica. Očekujemo da će ova saradnja biti nastavljena, da će postati praksa u našoj sredini. Naši članovi imaju najveću potrebu za oporavkom i liječenjem, jer od mjesečnih primanja to ne mogu obezbijediti. Zato je svaki vid pomoći za nas veoma značajan – rekao je Rodoljub Burazor, predsjednik dubičkog Udruženja penzionera.

On je takođe naveo da putem Udruženja, pod veoma povoljnim uslovima, članovi mogu kupovati na rate obuću, ortopedska pomagala, te koristiti banjsko liječenje. Osim toga, više od 10 godina funkcioniše i penzionerska kasa uzajamne pomoći. Burazor je podsjetio da Udruženje penzionera organizuje brojne izlete i druženja za svoje članove, a da će se te aktivnosti realizovati i tokom ove godine.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Radenko Reljić, načelnik ove potkozarske opštine, kaže da je, bez obzira na višegodišnje finasijske poteškoće, briga za najstariju populaciju kod njih veoma izražena.

– Svaki zahtjev penzionera smatramo opravdanim i nastojimo, koliko god je u našoj mogućnosti, da pomognemo, da izdvojimo dio novca za njihovo liječenje, oporavak, poboljšanje materijalne situacije – kazao je Reljić.

Dragan Brdar, direktor Specijalne bolnice u Mlječanici, naglašava da u ovoj ustanovi planiraju, putem saradnje sa lokalnom upravom i drugim javnim ustanovama regije, povećati broj penzionera među pacijentima i gostima.

Prema podacima Fonda PIO Republike Srpske, status penzionera u dubičkoj opštini ima 4.356 osoba. Prosječna penzija iznosi 298 maraka. Udruženje se finansira članarinom, ima 4.000 članova, a iz budžeta opštine Kozarska Dubica u prošloj godini rad udruženja finansijski je potpomognut sa 6.000 maraka.

Popunjeni kapaciteti u Mlječanici

U Specijalnoj bolnici “Mlječanica” kapaciteti su ispunjeni sa 95 odsto.

Ovdje naglašavaju da imaju sve više pacijenata koji sami finasiraju svoj boravaka ili za njih troškove plaćaju javne ustanove ili institucije. Prethodnih godina najveći dio njihovog lječilišta korišten je posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja, što je u praksi davalo lošije rezultare od direktnih uplata.

U Srpcu prosječna penzija 302 KM

Prosječna penzija u Srpcu iznosi 302 KM, što je za 65 KM niže od republičkog prosjeka, a 440 KM niže od prosečne plate u Republici Srpskoj. Na to je upozorio Slavko Malešević, sekretar opštinskog Udruženja penzionera.

Krajem prošle godine u Srpcu je bilo 2.533 penzionera, što predstavlja 14 odsto ukupnog stanovništva ove opštine.

– Ove godine planirana je rekonstrukcija Doma penzionera u Srpcu kako bi ova populacija imala bolje uslove za zabavu i druženje – kazao je Slavko Malešević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO