Politika

U BEOGRADU DO 9 ČASOVA GLASALO 5,8 ODSTO BIRAČA Lokalni izbori u Srbiji, ovo su prvi podaci i procjene izlaznosti

Redovni lokalni izbori u Srbiji, kao i novi izbori za Skupštinu grada Beograda, održavaju se danas, birališta su otvorena u sedam časova, a zatvaraju se u 20.

glasačko mjesto na izborima u Srbiji
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ/RINGIER

Iz gradova Srbije pristižu i prvi presjeci izlaznosti.

Čačak

Izlaznost u Čačku do 10 sati je 7,86 odsto, potvrdila je predsjednica Izborne komisije Grada Čačka Ljiljana Stanišić. On ističe da je danas u tom gradu na vrijeme otvoreno svih 104 biračkih mjesta i da se glasanje odvija bez nepravilnosti.

Izlaznost u ostalim lokalnim samoupravama do 10 časova

Ivanjica – 5,1%

Nova Varoš – 7,3%

Arilje – 7%

Užice i Sevojno – 7,41 %

Gornji Milanovac – 3,6 (presjek je bio u devet časova)

Novi Sad

U Novom Sadu do 10 časova na birališta je izašlo 12,6 odsto, što je manje – više uobičajena izlaznost za to vrijeme, rečeno je na pres konferenciji Gradske izborne komisije Novi Sad.

Subotica

Izlaznost u Subotici do 10 časova 10,7 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija Subotice.

Cesid: Procjena izlaznosti

Do 9 sati u Beogradu je glasalo 5,8 odsto birača, u Novom Sadu 7,8, a u Nišu 4,6 odsto, saopštio je Cisid prve procjene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća.

Prvi presjek izlaznosti objavljen je nešto poslije 9 časova za Suboticu – prema podacima Gradske izborne komisije, u ovom gradu do 9 časova glasalo je 6,4 odsto upisanih birača.

Na osnovu podataka sa reprezentativnog uzorka, do 9 sati u Novom Sadu je glasalo 7,6 odsto birača.

Birališta su otvorena u 7 sati, zatvaraju se u 20 časova. Novosađani na današnjim izborima mogu da glasaju za ukupno 14 izbornih lista.

Pročitajte još

Lokalni izbori održavaju se u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gdje su izbori za odbornike održani 17. decembra 2023. godine ali, nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima, na izbore u Beogradu izlazi se ponovo.

Osim za Skupštinu grada Beograda, žitelji srpske prestonice biraju odbornike i u 17 beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu