Svijet

U bolnici bio sedam puta: Britanac devet mjeseci pozitivan na virus korona

Britanac Dejv Smit (72/) pozitivan je na virus korona u proteklih deset mjeseci, i to je najduži zabilježeni slučaj zaraze, saopštili su danas istraživači.

U bolnici bio sedam puta: Britanac devet mjeseci pozitivan na virus korona
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA

Britanski dnevnik “Gardijan” piše da je Smit penzionisani instruktor vožnje iz Bristola na zapadu Engleske i da je rekao da je na virus korona bio pozitivan 43 puta a u bolnici je bio sedam puta.

Doktor Ed Morgan sa Univerziteta u Bristolu izjavio je da je virus bio aktivan u cijelom Smitovom tijelu.

– Uspjeli smo da slanjem uzorka virusa iz Smitovog tijela partnerima sa Univerziteta koji su uspjeli sa uzgojem dokažemo da to nije samo zaostali dio oboljenja izazvan testom `Pi-Si-Ar`već aktivan virus – naglasio je Morgan.

Smit se oporavio nakon liječenja koktelom sintetičkih antitijela na čijem je razvoju radila američka biotehnička firma “Redženeron”.

Pročitajte još

U Smitovom slučaju, tretman je dozvoljen na humanitarnoj osnovi jer ovaj način liječenja nije klinički odobren u Britaniji.

On i supruga otvorili su bocu šampanjca kada je njegov test na virus korona konačno bio negativan, 45 dana nakon uzimanja “Redženeronovog” lijeka i 305 dana nakon što je prvi put zaražen.

Smitovo liječenje nije dio zvaničnog medicinskog istraživanja već je njegov slučaj proučavao virusolog Endrju Dejvidson sa Univerziteta u Bristolu. 

Prihvati notifikacije