Biznis

U četvrtom kvartalu u FBiH realni rast BDP 7,5 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Federaciji BiH u posljednjem kvartalu prošle, u odnosu na isti period prethodne godine iznosi 7,5 odsto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

U četvrtom kvartalu u FBiH realni rast BDP 7,5 odsto
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Prema prvim procjenama, značajniji realni rast bruto dodate vrijednosti od 17,4 odsto zabilježen je u trgovini na veliko i malo, popravci vozila i motocikala, zatim u prevozu i skladištenju, pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane.

U četvrtom kvartalu lani u odnosu isti period prethodne godine realni rast bruto dodate vrijednosti u informacijama i komunikacijama iznosi 12,2 odsto, a u stručnoj, naučnoj i tehničkoj djelatnosti, kao i administrativnoj i pomoćnoj uslužnoj djelatnosti 9,1 odsto.

Pročitajte još

Značajniji realni rast bruto dodate vrijednosti od 6,9 odsto zabilježen je u vađenju ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, snabdijevanju vodom, uklanjanju otpadnih voda, upravljanju otpadom, te djelatnosti sanacije okoline.

Realni pad bruto dodate vrijednosti od 17,1 odsto zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu.

Prihvati notifikacije