Sudbine

U DESETOJ DECENIJI ČITA NOVINE Djed Borivoje napunio 100 GODINA, ovo je njegov savjet za dug život

Borivoje Milijić, najstariji mještanin Trgovišta, sela blizu Knjaževca, proslavio je 100. rođendan.

U DESETOJ DECENIJI ČITA NOVINE Djed Borivoje napunio 100 GODINA, ovo je njegov savjet za dug život
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Vitalnog djeda Boku, rođenog 10. oktobra 1920. godine mnoge generacije sugrađana poznaju kao dugogodišnjeg matičara u Opštini Knjaževac, ali ponajviše kao dobrog čovjeka i vrijednog poljoprivrednika i domaćina.

Iako Opština Knjaževac ima veoma nepovoljnu demografsku sliku, čak i među njenim pretežno starijim stanovnicima malo ko proslavlja stoti rođendan. Djed Borivojev recept za dugovječnost veoma je jednostavan, piše RTS.

– Prvo mora da bude pošten, da bude dobar radnik, da može svako da ga prihvati da radi da bi opstao da živi – savjetuje djed Borivoje.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Kao pisar u knjaževačkom sudu počeo je da radi sa osamnaest godina, a poslije rata u opštinskoj matičnoj službi ostaje do penzije.

Vitalan i u stotoj godini, novine čita svakodnevno, kaže da je o svemu dobro informisan.

Djed Borivoje vijesti stalno prati, a kako kaže, najviše ga interesuje spoljna politika Srbije

– Interesuje me odnos Srbije prema, Americi, prema Rusiji, prema Kini, ta spoljna politika – dodaje djed Boka.

Njegova kćerka Zlatica Milijić kaže da joj on služi kao podsketnik, a ne ona njemu.

– Djed Boka je osoba, koja zrači nekom umjerenošću i to je neko osjećanje koje imam prema njemu još od kad sam bio mali – objašnjava Mateja Mihajlović, čukununuk.

– Uvijek sam dolazila ovdje, ljuljao me kao bebu i sad kako sam starija uvijek pita kako sam, kako je u školi, pa sad kako je na poslu – ističe Milica Simić, praunuka.

Između redova sjećanja, lijepih želja i poklona, na proslavi u čast djeda Bokine dugovječnosti obavezna torta sa svjećicama – da stoti rođendan bude ukrašen kako i dolikuje takvom jubileju, piše RTS.