Digitalna Srpska

U DRUGAČIJEM FORMATU Srbija i Srpska ponovo zajedno organizuju takmičenje za NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević najavio je da će Srbija i Republika Srpska i ove godine zajednički organizovati takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.

U DRUGAČIJEM FORMATU Srbija i Srpska ponovo zajedno organizuju takmičenje za NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU
FOTO: VLADA RS

I ove godine, bez obzira na situaciju uzrokovanu epidemijom virusa korona, organizovaćemo ovu manifestaciju s tim što će biti organizovana u drugačijem formatu – rekao je Rajčević trećeg dana manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, koja se zbog epidemije ove godine organizuje u formi TV emisija.

U emisiji posvećenoj saradnji Republike Srpske i Srbije u naučno-tehničkoj oblasti, Rajčević je naveo da je takmičenje vid podrške resornih ministarstava Srbije i Srpske talentovanim ljudima, a tokom 13 godina nagrađeno je više od 40 timova i za to izdvojen fond od skoro pola miliona maraka.

“Srbija digitalizuje”

On je istakao da je program “Srbija digitalizuje” sveobuhvatan program koji je namijenjen, ne samo građanima Srbije nego i Republike Srpske, te podsjetio na prošle godine potpisani memorandum o saradnji s Kancelarijom za elektronsku upravu Vlade Srbije.

Pročitajte još

U okviru toga je i saradnja na razvoju informatičke infrastrukture – uspostavljanje nacionalnog dejta centra, kao i tehnička pomoć Vlade Srbije u definiciji ključnih državnih informatičkih projekata u Srpskoj, u razvoju elektronskih usluga, odnosno elektronskih servisa.

– U toku je realizacija nekih ključnih elektronskih usluga koje su već realizovane u Srbiji, a njihovu implementaciju očekujemo ubrzo i ovdje – rekao je Rajčević.

Saradnja

On je napomenuo da u tom smislu nikad nije bila bolja saradnja između Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Kancelarije za e-upravu Vlade Srbije, ali cijele Vlade Srbije.

Rajčević se osvrnuo i na saradnju Srbije i Srpske u uspostavljanju inovacionog i naučno-istraživačkog centra za mlade u opštini Osmaci po uzoru na Istraživačku stanicu Petnica u Srbiji, čiju je realizaciju usporila epidemija virusa korona.

– Optimista sam i vjerujem da ćemo ući u operativnu realizaciju projekta i da ćemo do okončanja mandata ove vlade imati bar konture projekta koji će biti implementiran u Osmacima – rekao je Rajčević.

TV serijal

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” ove godine se prvi put, umjesto u gradovima širom Srbije, realizuje u formi TV serijala koji obuhvata šest kolaž emisija.

U današnjoj emisiji predstavljeni su Zmijanjski vez, prašuma Perućica, a rubrici posvećenoj talentovanim osnovcima i srednjoškolcima predstavljen je osnovac Aleksa Perušinović, koji posjeduje veliki talenat u slaganju Rubikove kocke.