Hronika

U DŽEP STAVILA 92.000 KM Bivša direktorka Doma zdravlja optužena za nezakonito zapošljavanje

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je u cjelosti optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv bivše direktorke Doma zdravlja Bihać Anele Softić-Kasumović, Nermane Lipovača i Adnana Lipovače iz Bihaća, saopšteno je iz Tužilaštva USK.

U DŽEP STAVILA 92.000 KM Bivša direktorka Doma zdravlja optužena za nezakonito zapošljavanje
Foto: Arhiva/Avaz/RAS Srbija

Optužnicom se prvooptuženoj Aneli Softić-Kasumović stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju s produženim krivičnim djelom primanje poklona ili drugih oblika koristi, a drugooptuženoj Nermani Lipovača i trećeoptuženom Adnanu Lipovaču krivično djeloprimanje poklona ili drugih oblika koristi u pomaganju.

Prvom tačkom optužnice optuženoj Softić-Kasumović stavlja se na teret da je u periodu od 28. marta 2018. do 3. januara 2019. godine iskorištavala svoj položaj direktora Doma zdravlja Bihać na način da je protivpravno zasnovala ugovore o radu sa 17 osoba.

Oduzimanje koristi

Drugom tačkom direktorka je optužena da je uz pomoć drugooptužene Nermane Lipovača i Adnana Lipovače primila poklone od 12 osoba u ukupnom iznosu od 92.000 KM, kako bi omogućila zasnivanje radnog odnosa u Domu zdravlja Bihać za 14 osoba.

Dakle, optužnicom je obuhvaćeno 31 nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja Bihać.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predmetnom optužnicom nadležnom sudu predložilo da od optužene Anele Softić- Kasumović oduzme imovinsku korist pribavljenu počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 92.000 KM, da joj izrekne mjeru zabrane obavljanja poziva ili djelatnosti na rukovodećim poslovima odnosno na poslovima odgovorne osobe u javnim ustanovama i organima uprave u zakonom maksimalnom trajanju od 10 godina.

Višemjesečna istraga

Takođe se traži i da po postavljenom imovinsko-pravnom zahtjevu Doma zdravlja Bihać oglasi ništavim sva rješenja i ugovore o radu koje je kršenjem zakonskih i podzakonskih odredaba zaključila optužena Softić Kasumović.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predmetnu optužnicu podiglo nakon višemjesečne istrage, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i pribavljena obimna materijalna dokumentacija. Nadležnom sudu je predloženo saslušanje 19 svjedoka i čitanje 130 materijalnih dokaza.

Takođe je bitno istaknuti da je za vrijeme trajanja istrage Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužilo i ishodovalo pravosnažne presude protiv sedam osoba zbog krivičnog djela davanje poklona ili drugih oblika koristi u povezanim predmetima, odnosno u predmetima vezanim za nezakonita zapošljavanja u Domu zdravlja Bihać.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici kod Opštinskog suda u Bihaću, piše Avaz.