Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U evropskim prodavnicama pronađena OBOJENA TUNA, lažno mlijeko, otrovan jogurt…

Svijet
Autor:

Foto: Europol.europa.eu/Screenshot

Prodavnice u Evropi pokazale su se pune otrovne i lažne hrane, nakon što je u okviru istrage Evropola zaplijenjeno 3.600 tona neispravnih namirnica.

Istragom se bavio i Interpol, a pokvareno meso, hemijski obojena tuna, lažno mlijeko u prahu, otrovni jogurt ili rezanci sa boraksom i formalinom neki su od proizvoda serviranih na tanjirima širom svijeta.

Do sada je od decembra 2017. do marta ove godine, u 67 zemalja zaplijenjeno više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara falsifikovane ili nestandardne hrane i pića, što je rezultat više od 41.000 provjera sprovedenih u prodavnicama, na aerodromima u morskim lukama ili u fabrikama. Vrijednost ove robe procjenjena je na 55 miliona evra, piše Blic.

– Rezultati akcije pokazuju šta se sve može uraditi kako bi se zaštitili kupci širom svijeta udruženim snagama. To je prijetanja koja zahtjeva mađunarodnu saradnju – rekao je Jari Liku, šef Evropskog centra za teški iorganizovani kriminal Evropola. Nakon četvoromjesečne istrage uhapšeno je 749 ljudi, a Evropol nastavlja sa akcijama.

Belgija

Belgija je zatvorila svoju glavnu fabriku za preradu mesa, a supermarketi su povukli mesne proizvode sa rafova poslije skandala sa trulim mesom.

Optuženoj kompaniji ukinuta je dozvola za rad, pošto su provjere pokazale potencijalni zdravstveni rizik u uzorcima mljevenog goveđeg mesa. Kontrolom su u mesu namjenjenom ljudskoj ishrani nađeni dijelovi mesnog otpada i komadi trupa koji se koriste za ishranu životinja.

Španija

U ovoj zemlji uhapšene su četiri osobe, a zatvorena je fabrika koja je pakovala falsifikovano mlijeko za bebe namijenjeno Kini. Oduzeto je osam tona tog “mlijeka” u prahu, koje je nabavljeno u Poljskoj za jedan evro po kilogramu.

Sam po sebi prah nije štetan, ali nema nikakve hranljive vrijednosti neophodne za život beba.

Francuska

Zaplijenjena je kvarljiva roba i 60 litara goriva i sirovina namjenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Velike prevare sa tunjevinom

Riba je posebno istraživana u 11 zemalja i to je prvi put da je bio u pitanju ciljani proizvod. Nezakonite prakse uključuju korišćenje zamjenskih vrsta riba, koje su lažno predstavljane kao svježe.

U ovom slučaju hemijski je tretirana farbama kako bi umjesto na konzerviranje išla u prodaju kao svježa. Oduzeto je više od 51 tone ribe.

Akcija Interpola

Istim poslom se pozabavio i Interpol, koji je otkrio 50 kriminalnih mreža koje se bave prevarama s hranom. U Indoneziji su zaplijenjenje velike količine lažnog alkohola, nakon što je 60 ljudi umrlo od trovanja. Spriječena je prodaja dvije i po tone rezanaca “začinjenih” formalinom.

Vijetnamske vlasti su zaplijenile tonu i po monosodijum glutamata, vrlo otrovnog aditiva koji je “pojačavač ukusa” za, inače, bezukusnu hranu. Nađeno je i deset tona rezanaca s boraksom.

Rusija

U Rusiji su otkrivene 48 “podzemnih” fabrika, uglavnom alkohola i duvana…

(Europol.europa.eu, Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO