Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Istočnoj Ilidži osnivaju dva komunalna preduzeća: Žele da sami upravljaju vodovodom i kanalizacijom

Regioni
Autor:

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

Opština Istočna Ilidža planira da osnuje vlastita preduzeća za vodosnabdjevanje i distibuciju vode, te za upravljanje sistemom otpadnih voda.

Na posljednjem zasjedanju Skupštine opštine, odbornici su usvojili zaključak kojim zadužuju načelnika opštine Marinka Božovića da opštinska uprava uradi elaborate ekonomske opravdanosti formiranja ovih preduzeća. Tim potezom opština Istočna Ilidža bi se odvojila od „Vodovoda i kanalizacije“ Istočno Sarajevo, koje je zaduženo za Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo.

– Na jednoj od ranijih sjednica Skupštine formirana je komisija koja je trebalo da uradi stanje oko formiranja „Vodovoda i kanalizacije“, te učešće opštine Istočna Ilidža u formiranju ovog preduzeća. To podrazumjeva vlasničku strukturu i sve ono što proizilazi s obzirom da Istočna Ilidža trenutno nad ovim preduzećem nema nikakvu kontrolu – rekao je Božović, obrazlažući razloge zašto je opštinska uprava odlučila da formira vlastita preduzeća.

On ističe da je komisija napravila analizu i predložila Skupštini da se izradi elaborat o formiranju preduzeća, koje bi se bavilo distribucijom vode na teritoriji opštine Istočna Ilidža, a posebno elaborat o preduzeću koje bi se bavilo distribucijom otpadnih voda, odnosno preduzeće koje bi se bavilo samo kanalizacijom.

– Takvi slučajevi već postoje i oni su u praksi izvodljivi. Uradićemo sve kako bi zaštitili interes naše lokalne zajednice – rekao je Božović.

Foto: Srna

On je istakao da Javno komunalno preduzeće „Komil“, koje je nastalo nakon odvajanja od Komunalnog preduzeća „Rad“ posluje uspješno, uprkos svim opstrukcijama na koje je nailazilo od samog formiranja.

– Mi smo pokazali primerom „Komil“ da ono posluje uspješno i da ostvaruje sve svoje funkcije zbog kojih je i osnovano. Iako smo bili predmet opstrukcije i lokalnih opozicionih političkih partija i onih sa nivoa vlasti, koji su mogli da opstruišu na sve moguće načine formiranje ovog preduzeća. Danas imamo jedno uspješno preduzeće, kolektiv koji zapošljava radnike sa teritorije opštine Istočna Ilidža i obavlja one djelatnosti zbog kojih je i osnovano – rekao je Božović.

Kaže i da će elaborat pokazati kako i na koji način  je tehnički moguće da se radi vodosnabdjevanje na teritoriji Istočna Ilidža, s obzirom da na području ove opštine postoje dva izvorišta, kao i jedno vrelo koje je pokazalo ispravnost vode kvaliteta prve klase.

– Cilj nam je da povučemo hirurški precizne poteze u formiranju postojećeg preduzeća, ukoliko elaborat pokaže da je opravdano – zaključio je Božović.

Direktor Komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo Jovan Katić rekao je da podržava ovu inicijativu, jer će konačno biti stavljena tačka na višegodišnje spekulacije o formiranju vodovodnog preduzeća u Istočnoj Ilidži.

– U toj opštini postoje izvorišta Matića vrelo, koje je dovoljno za snabdjevanje Bolnice Istočno Sarajevo i Dušanovo vrelo, koje nije imalo dovoljne kapacitete da snabdjeva potrošače dvije ulice oko škole u Kasindolu, zbog čega su bili prinuđeni da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu – kaže Katić. Dodaje i da ukoliko dođe do osnivanja vodovodnog preduzeća u Istočnoj Ilidži, „Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo u tom slučaju bi ostao bez 45 odsto prihoda i potrošača. Međutim, tvrdi da će i u tom slučaju preduzeće nastaviti uspješno da posluje.

Prenos osnivača

Javno komunalno preduzeće Ilidža formirano je 1992. godine odlukom Srpske opštine Ilidža sa zadatkom da proizvodi i distribuiše vodu i održava vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Međutim, odlukom Vlade RS o prenosu komunalnih preduzeća na opštine 2012. godine upisana je promjena osnivača preduzeća i kao osnivač upisana je opština Istočno Novo Sarajevo, koje je vlasnik 100 odsto kapitala.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO