Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Istočnoj Ilidži počinje sistem hraniteljstva, mjesečno za ove porodice 517 KM

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Centar za socijalni rad Istočna Ilidža ove godine uspostaviće sistem hraniteljstva na području ove opštine.

Direktor Centra Bosa Kalinić izjavila je da će pažnja i promocija ovog vida zbrinjavanja djece biti omogućena uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i UNICEF-a.

Ona je istakla i da je za ostvarivanje prava na smještaj u porodicu planirano 3.000 KM.

– Za porodicu hranitelja predviđena je nadoknada od 517 KM na mjesečnom nivou, a 650 KM za institucionalni smještaj. Osim finansijskog momenta, prednost hraniteljstva u odnosu na institucionalni smještaj je i razvoj ličnosti djeteta – navodi Kalinićeva.

Navodi da se u ranijem periodu reagovalo po potrebi, djeca su bila smještena u srodničke porodice, jer nije bilo uređen sistem hraniteljstva.

Kalinićeva objašnjava da će stručni radnici Centra pohađati seminare i neophodne obuke, kako bi stečena znanja primjenjivali u svojoj lokalnoj zajednici.

– Hraniteljstvo obezbjeđuje toplinu porodičnog doma, sticanje pozitivnog porodičnog iskustva, smještaj, brigu, ishranu, njegu, vaspitanje, obrazovanje, te osposobljavanje za samostalan život i rad, a sve s ciljem zaštite interesa djeteta – dodala je Kalinićeva.

Kada je riječ o ostalim prioritetima rada ovog centra, ona je navela da će to kao i do sada biti podrška porodici kao cjelini, humanizaciji životnih uslova starih lica, ali i savjetodavni rad sa djecom iz porodica pod rizikom, kako bi se preventivno djelovalo na pojavu vršnjačkog i rodnog nasilja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO