Društvo

U jednoj zemlji građani biraju, u drugoj čekaju na poklonjene: Zašto su BiH i Srbija nebo i zemlja po pitanju vakcina

Bosna i Hercegovina i Srbija, iako do 1990-ih ista zemlja, sada se znatno razlikuju po broju vakcinacija protiv kovida 19, budući da BiH nije kupila nijednu dozu vakcine, dok susedna Srbija ima jednu od najboljih stopa vakcinacije u Evropi, piše Juronjuz.

U jednoj zemlji građani biraju, u drugoj čekaju na poklonjene: Zašto su BiH i Srbija nebo i zemlja po pitanju vakcina
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Beograd je obezbijedio vakcinaciju više od 10 odsto stanovništva, dok nasuprot tome, BiH zavisi od dobrotvornih organizacija, što je posljedica neorganizovane vlade, kaže epidemiolog Fahrudin Kulenović za Juronjuz.

– Još nisu kupili nijednu vakcinu, a u Srbiji ljudi biraju svoje vakcine poput kolača u poslastičarnici – kineska, ruska, njemačka ili američka. Ovdje koristimo ono što dobijamo kao poklon – rekao je Kulenović.

Pročitajte još

BiH trenutno ima 52.000 doza, koje su donirale Srbija i Rusija, a Turska je u međuvremenu obećala dodatnih 30.000 doza vakcina.

Juronjuz navodi da je vakcinacija započela za starije osobe u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH i dalje čekaju vakcine.

Zdravstvenim radnicima u oba dijela zemlje ponuđene su vakcine, dodaje se.

BiH je prijavila 5.729 smrtnih slučajeva od početka pandemije u zemlji od 3,3 miliona ljudi.

Novi broj dnevnih infekcija dostigao je oko 1.500 nedavno u poređenju sa nekoliko stotina prije samo nekoliko nedjelja.

Zbog pogoršanja situacije uvedene su mjere poput policijskog časa u Sarajevu, a svi barovi i restorani zatvoreni su od subote na najmanje dvije nedjelje, što je izazvalo negodovanje jednog dijela stanovništva, navodi Juronjuz.

Prihvati notifikacije