Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Jelićima kod Gradiške organizovan pokazni čas rezidbe voća

Regioni
Autor:

Foto: Srna

U Jelićima kod Gradiške danas je organizovan pokazni čas rezidbe voća za učenike voćarske struke iz lokalne Srednje stručne i tehničke škole, koje su održali savjetodavci Resora za pruženje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Savjetodavac iz područne jedinice ovog resora u Gradišci Dražen Čekić rekao je da svake godine organizuju teoretsku i praktičnu obuku iz voćarstva.

Čekić je istakao da su zbog tvrdnji voćara da na području Potkozarja nedostaje veliki broj orezivača voća odlučili da organizuju teoretsku i praktičnu obuku za učenike voćarske struke.

Savjetodavac Resora za pružanje usluga u poljoprivredi Nebojša Adžić rekao je da je rezidba voća veoma bitna za regulisanje rasta i rodnosti voća.

– Riječ je o zimskoj rezidbi za koju je idealna trenutna dnevna temperatura od pet do 10 stepeni Celzijusovih, a koja bi trebala da bude završena do cvjetanja voća – pojasnio je Adžić.

Profesor u Srednjoj stručnoj školi u Gradišci Danko Cumbo rekao je da su za učenike odjeljenja voćarske struke veoma važna terenska predavanja, navodeći da škola ima svoju parcelu gdje planira da drži praktična predavanja.

– Na parceli je zasađen mali ogledni voćnjak sa 20 vrsta i 70 sorti voća, ali je voćnjak još mlad da bi potpuno mogao služiti za praktičnu nastavu – rekao je Cumbo i dodao da škola ima veoma dobru saradnju sa Resorom za pruženje usluga pri nadležnom ministarstvu.

Voćar iz Jelića Spasoja Lajić rekao je da posljednjih godina voćarima nedostaje radne snage za berbu i rezidbu voća, te da su prinuđeni da angažuju radnike i iz Srbije.

– Rezidbu ne može da radi svako, a domaći radnici koji znaju orezivati voće pretežno imaju svoje voćnjake. Zbog toga je bitno da je resorno ministarstvo uvidjelo da je potrebno obučavati mlade već u školama – naveo je Lajić.

Lajić je naglasio da u voćarstvu uvijek nedostaje obučenih radnika, iako je dnevnica orezivača voća oko 70 KM, uz plaćen smještaj i tri obroka dnevno.

Miloš Miljković iz Brusa u Srbiji, koji posljednjih godina dolazi u rezidbu voća u Potkozarje, rekao je da je veoma zadovoljan uslovima i visinom dnevnice, navodeći da dnevno moža da oreže do 150 stabala voća.

Područna jedinica Resora za pružanje usluga u Gradišci u narednom periodu planira organizovanje teoretskih i praktičnih predavanja i iz drugih oblasti poljoprivrede.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO