Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U KIJEVU JE BIO “NEVIDLJIV” Zvicer je sigurnu luku potražio baš u Ukrajini iz DVA RAZLOGA

Hronika
Autor:

Foto: Vijesti online/Youtube/screenshot

Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana koji je prošlog utorka teško ranjen u Ukrajini, u tu zemlju je ušao koristeći bosanski pasoš, saznaje Blic. Upravo je taj pasoš trebalo da mu garantuje “nevidljivost”, jer u Ukrajini nema nijednog diplomatsko-konzularnog predstavništa Bosne i Hercegovine.

Izbor države, pasoša i mesta prebivališta u Kijevu bio je idealan. Te tri stavke, odnosno Zvicerov izbor, govore da je vođa kavačkog klana pažljivo birao gdje će se preseliti s porodicom kako bi se sakrio od suparnika i policije koja godinama traga za njim. Tako bi i bilo da Zvicer i njegova lokacija nisu po svemu sudeći “prodati”.

Radoje Zvicer, kako saznajemo, u Ukrajini živi najmanje godinu dana.

Zašto baš Ukrajina?

Pripadnici crnogorskih klanova godinama se skrivaju po svijetu od osvete suparnika i od policije, ali obično su za svoja “sigurna gnijezda” birali Atinu, Johanesburg ili Marbelju. Zvicer je pak utočište potražio Kijevu i to nije bez razloga.

Pasoš sa oznakom “ljiljana” Zviceru je u Kijevu obezbeđivao mir, jer, kako BIH u ovoj državi nema ni ambasadu ni konzulat, zvanične insitutucije ga nisu proveravale i to mu je obezbjeđivalo mir.

Isto tako, upravo zbog toga čak i da ga je policija provjeravala ne bi jednostavno i lako dobili provjeru i informacije o njemu.

Kada je riječ o Kijevu diplomatija gotovo precizno zna za svaku pridošlicu koja je iz njihove države, ali za Zvicera nije imao ko da zna, niti da o njemu brine kao o svom državljaninu. Dakle Zvicera u Kijevu niko nije provjeravao, niti su Ukrajinci imali kome na svojoj teritoriji da se obrate o njemu.

Ovo nije jedini razlog zbog kog je vođa kavačkog klana sa porodicom utočište potražio baš u Ukrajini. Ova država zadovoljava dobar dio uslova za bavljenje poslovima s druge strane zakona. Javna je tajna da su mito i korupcija jedan od najsigurnih biznisa kome je sklona tamošnja birokratija. Za mnoge izbor Ukrajine upravo zbog toga i presudan.

Međutim, ta pogodnost može biti i kobna. Kako se sumnja Zvicer, koji je sve uredio i obezbjedio svoju nevidljivost u Kijevu, verovatno je “prodat” i to upravo od policajaca sa kojima je bio u kontaktu. Prema nekim navodima, kada su shvatili da mu duguju isuviše novca, koji nemaju da vrate, “najlakše ga je bilo prodati”.

Kako navodi ukrajinski portal “Detective info”, Tamara Zvicer u Ukrajini, sa Goranom i Majom Zvicer, posjeduje kompaniju koja se bavi uslužnim delatnostima u ugostiteljstvu.

Zvicer je izrešetan prošlog utorka usred dana dok je džogirao u blizini svog stana u luksuznom naselju Kijeva. Dva naoružana napadača su ga presrela nasred ulice, ne prezajući ni od svjedoka, ni od kamera koje su na svim objektima u okruženju. Zapucali su na vođu kavača koji je na licu imao masku, a rukama rukavice.

Napadači su “smartom” pobjegli s lica mesta i nekoliko stotina metara dalje istrčali iz vozila, u kom su ostavili oružje, a potom ga zapalili kako bi uklonili sve dokaze.

Međutim policija je ipak, svega nekoliko sati kasnije, uspjela da uhvati napadače i grupu koja im je pružala logističku podršku.

Zbog pokušaja ubistva Radoja Zvicera uhapšeni su Emil Tuzović (30) državljanin Crne Gore, Stefan Đ. koji je imao falsifikovani pasoš Sjeverne Makedonije, državljanin Crne Gore, kao i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46).

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO