Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Kini od 2014. uhapšeno 13.000 terorista u islamskom regionu

Svijet
Autor:

Foto: Mohammed Saber/EPA

Kineske vlasti su saopštile da je od 2014. u tradicionalno islamskom regionu Sinđijang uhapšeno skoro 13.000 terorista i razbijeno na stotine “terorističkih bandi”.

AP prenosi da se ovi podaci nalaze u danas objavljenom izvještaju vlade u Pekingu koji se odnosi na situaciju u nemirnom području na sjeveroistoku Kine.

Agencija navodi da izvještaj nastoji da odgovori na rastuće kritike iz svijeta u vezi sa pritvaranjem procijenjenih milion pripadnika etničke grupe Ujgura i drugih mahom muslimanskim etničkih grupa.

AP navodi da Kina kampove u koje su oni smješteni naziva centrima za zanatsku obuku i tvrdi da je učešće dobrovoljno.

Amerilčka agencija navodi da bivši pritvorenici tvrde da su zlostavljani i prisiljavani da se odreknu islama i obavežu se na odanost vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

Prenosi se da u opširnom izvještaju takođe piše da je “zakonski zasnovana deradikalizacija” u Sinđijangu obuzdala uspon i širenje vjerskog ekstremizma.

Rojters prenosi da se u dokumentu navodi da je usvojena politika koja “pogađa pravu ravnotežu između saosjećanja i stogoće”.

U njemu piše da je od 2014. u Sinđijangu “uništeno 1.588 nasilnih i terorističkih bandi, uhapšeno 12.995 terorista, zaplijenjeno 2.052 eksplozivnih uređaja, kažnjeno 30.645 ljudi zbog 4.858 ilegalnih vjerskih aktivnosti i konfiskovano 345.229 komada ilegalnog vjerskog materijala”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO