Svijet

U Njemačkoj najavljuju korona mjere za jesen "Maske će sigurno igrati ulogu"

Njemačka vlada planira da tokom ovog mjeseca pripremi korona koncept za jesen, najavio je ministar pravosuđa Marko Bušman u izjavi za "Velt am Zontag".

U Njemačkoj najavljuju korona mjere za jesen "Maske će sigurno igrati ulogu"
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Bušman je ukazao da u trećoj godini pandemije mjere poput lokdauna, zatvaranja škola ili ograničenja slobode kretanja ne bi bile odgovarajuće.

Međutim, nošenje maski bi i dalje moglo biti od pomoći u sprječavanju širenja korona virusa.

Upravo oko pitanja nošenja maski postoje različiti pristupi pokrajina.

Pročitajte još

Bavarska je, na primjer, i pored rastućeg broja novozaraženih u subotu ukinula obavezu nošenja FFP2 maski, i ostavila na snazi samo nošenje medicinskih maski u javnom prevozu.

U Berlinu i Hamburgu i dalje je obavezno nošenje FFP2 maske u javnom prevozu.

Pandemija je skupo koštala Njemačku, koja je, prema podacima vlade, do 2.juna potrošila oko 6,8 milijardi evra samo na vakcine.

Prema podacima Savezne službe za socijalna pitanja, do kraja juna ukupno je potrošeno 46,4 milijarde evra za besplatno vakcinisanje, centre za vakcinaciju, PCR testove, zaštitne mjere i slično.

Incidencija je u Njemačkoj trenutno u porastu, a većina novih oboljenja se odnosi na novu virusnu varijantu omikron BA.5.

Od marta su u Njemačkoj ukinute sve mjere borbe protiv korona virusa s izuzetkom obaveze nošenja FFP2 maski u sredstvima javnog prevoza.

Prihvati notifikacije