Hronika

"U ovom predmetu nema NIŠTA SPEKTAKULARNO" Policajci iz Osmaka NEGIRALI KRIVICU za premlaćivanje dječaka (14), prijeti im 3 GODINE ZATVORA

Komandir Policijske stanice u Osmacima Dejan Marković zvani Deša, krim-inspektor Novica Popović, te policajci Rajko Đurić i Dragan Milutinović izjasnili su se u Osnovnom sudu u Zvorniku da nisu krivi za sudjelovanje u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika u avgustu prošle godine.

Maloljetnik tvrdi da je napadnut i pretučen od policajaca MUP RS
FOTO: KANAL21/FACEBOOK/SCREENSHOT

Sudija za prethodno saslušanje Slavica Tadić je na početku ročišta upoznala optužene s njihovim pravima u postupku, a nakon što su se izjasnili da nisu krivi, rekla je da će predmet biti dodijeljen drugom sudiji koji će voditi postupak.

U optužnici se navodi da su četvorica policajaca učestvovala u “neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile”, a terete se za krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”.

U saopštenju se navodi da su policajci maloljetnog Ajdina Jusića u Osmacima ispitivali – bez prisustva roditelja – o tome ko je pljačkao kuće, a Marković ga je udario otvorenom pesnicom u lice, zatim ga zastrašivao oružjem, te udarao po vratu i ramenima.

Za Popovića, Đurića i Milutinovića je navedeno da nisu poduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika. Đurić je maloljetniku, navodi se, tokom ispitivanja počeo lomiti prste na ruci “povlačeći mu jedan po jedan prst”, dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu, a Milutinović ga je tom prilikom udarao u ruku i nogu, nakon čega su ga onesviještenog ostavili ispred kuće.

Pročitajte još

Cijeli ovaj slučaj nadležnim institucijama prijavio je otac djeteta.

Advokat optuženih policajaca Miodrag Stojanović je za Detektor rekao kako smatra da ovo suđenje neće dugo trajati te da još uvijek nije poznato kada bi postupak mogao početi, s obzirom da se ne zna kojem će sucu predmet biti dodijeljen, piše Detektor.

– Mislim da ovo suđenje neće biti dugo sa obzirom na broj svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo. Možda će biti u nekom smislu medijski eksponirano, ali po djelu koje im je stavljeno na teret, nema u ovom predmetu ništa spektakularno. Nema ništa spektakularno što bi neko očekivao, a to je problem s povratničkom populacijom, problem zaštite i interesa maloljetnika, i sve ono što je izazvalo medijsku pažnju- rekao je Stojanović i dodao kako očekuje da će suđenje “proći na korektan i profesionalan način, zasnovan na činjenicama”.

Za spomenuto krivično djelo zaprijećena je novčana ili kazna zatvora do tri godine, navodi se u saopćenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu