Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U POSJETI VRŠNJACIMA U SRPSKOJ Djeca sa Kosova najviše željna SLOBODE KRETANJA

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Oko 1.050 djece sa Kosova i Metohije će narednih dana boraviti u 18 gradova Republike Srpske, a priliku da ugoste mališane dobile su i porodice iz opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, kao i Pale, koje su ove godine domaćin za stotinu mališana.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić, za Srpskainfo ističe da mu je drago što su i ove godine ugostili 50 djece iz Kosmeta, i da učestvuju u projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Ćosić je poželio mališanima ugodan boravak i zahvalio roditeljima koji su se odazvali na poziv da ugoste djecu sa Kosmeta.

On ističe da se nada da će se ova praksa nastaviti i da će djeca sa Kosova i Metohije ponovo doći u Istočno Sarajevo, te dodaje da je siguran da će porodice koje su ugostile djecu dati sve od sebe da im ovih 7 dana učine daleko bezbrižnijim i ljepšim nego što su njihovi stvarni životni uslovi na Kosovu.

I načelnik opštine Pale, Boško Jugović, izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska mališana u ovaj grad, te zahvalio svim porodicama koje su primile djecu.

– Ovo je treća godina da smo domaćini mališanima sa Kosova, iz opštine Štrpci. Zadovoljstvo je što smo u prilici da pokažemo gostoprimstvo i ljudskost, te uljepšamo djeci barem ovih nekoliko dana, koliko će boraviti kod nas – kaže Jugović.

Dodaje da ovoj djeci ponajviše fali sloboda, da je svaki njihov dolazak, kao i odlazak, veoma emotivan za sve, te izražava nadu da će djeca iz Pala ponijeti najljepše uspomene.

Iz porodice Šehovac, iz Istočnog Novog Sarajeva, koja je ugostila dijete sa Kosova, ističu da je veliko zadovoljstvo da imaju priliku da ugoste dječaka, Jovana, koji je, kako kažu, divno vaspitano i skromno dijete.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

– Drago nam je sto imamo priliku da ugostimo Jovana, koji je divan dječak. Dolazi nam iz mjesta Novo Brdo, blizu Gračanice, i veoma je dobro i odgovorno dijete – kažu Šehovci.

Dodaju da se Jovan brzo oslobodio i sprijateljio s njihovim sinom, Vasilijem.

– Vasilije je sam izrazio želju da ugostimo dijete s Kosova, čim je čuo za tu akciju u školi – dodaje porodica Šehovac.

Oni su prvi dan iskoristili za šetnju i druženje sa ostalom djecom iz Istočnog Sarajeva i Kosova i ističu da planiraju da od sada svake godine ugoste djecu koja dolaze s Kosova.

Maleni Jovan kaže da mu je divno s Vasilijem, da ga on upoznaje s drugarima i brine se o njemu.

Dodaje da se redovno čuje sa roditeljima, a kod kuće ga čekaju dvojica braće; jedan ide u drugi razred, a drugi se rodio prije mesec dana.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Aleksandra Bjelica, jedan od roditelja koja je u svoju porodicu primila dvoje djece, dva brata s Kosmeta, angažovala se da ovoj djeci boravak u Istočnom Sarajevu bude što prijatniji.

– Andrija je kod nas bio prošle godine i vrlo smo srećni što smo ove godine ugostili i njegovog brata Dušana. Cijelu godinu smo bili u kontaktu s njihovom porodicom i posebno nam je drago što je Andrija jedva čekao da dođe ponovo – kaže ona.

Bjelica ističe da su djeca jako skromna, lijepo vaspitana i pomalo povučena. Kaže da su djeca koja žive u mjestima koja su okružena Albancima još povučenija i najbojažljivija.

Navodi da određeni broj djece koji je došao u Srpsku živi u normalnim uslovima, ali ima i djece koja su iz višečlanih porodica, koji žive na rubu egzistencije.

– Bitno je da djeca sklapaju prijateljstva. Porodice kod kojih su smještena maksimalno su se potrudile da boravak djeci učine što ugodnijim i da posjete različita mjesta u Istočnom Sarajevu – istakla je Bjelica.

Gradovi

Osim u Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži i Palama, oko 1.050 djece sa Kosova i Metohije, koja su u Srpsku doputovala 16. juna u pratnji 80 prosvjetnih radnika, borave i u Han Pijesku, Višegradu, Trebinju, Bijeljini, Brčkom, Stanarima, Brodu, Derventi, Modriči, Šamcu, Prnjavoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Prijedoru i Doboju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO