Društvo

U SRBIJU DANAS STIŽE JOŠ 19.500 DOZA “Plan je da do kraja sedmice bude vakcinisano 11.000 osoba”

U Srbiju danas treba da stigne još 19.500 vakcina "Fajzer-Biontek", a plan je da do kraja sedmice protiv virusa korona bude vakcinisano oko 11.000 osoba, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

U SRBIJU DANAS STIŽE JOŠ 19.500 DOZA “Plan je da do kraja sedmice bude vakcinisano 11.000 osoba”
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Prema njegovim riječima, pola vakcina će biti opredijeljeno za zdravstvene radnike, a pola za gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite, prenijeli su beogradski mediji.

Đerlek je naveo da će tokom ove sedmice biti utrošeno i 2.400 doza ruske vakcine “Sputnjik”, a da će, kako je dodao, najvjerovatnije dio te vakcine već sutra biti stavljen u upotrebu.

Đerlek, koji je i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, rekao je da je plan da u prvoj fazi u Srbiji bude vakcinisano oko 720.000 ljudi.

– Osim zdravstvenih radnika, tu su i korisnici gerontoloških centara i ustanova socijalne zaštite, zatim stariji od 75 godina, građani od 64 do 74 godine koji imaju udružene bolesti – naveo je Đerlek.

U Srbiji je ranije stiglo oko 4.800 doza vakcina “Fajzer-Bajontek” za vakcinaciju uglavnom ljudi u staračkim domovima.

Tu vakcinu primili su i premijer Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, te epidemiolog predrag Kon.