Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Srpskoj uništeno 40 kilograma hrane koja nije bila za ljudsku upotrebu

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Nadležne inspekcije inspektorata Republike Srpske su u prva tri mjeseca u sklopu spoljnotrgovinskog prometa izvršile 16.442 kontrole pošiljki hrane od kojih je uzeto 1.130 uzoraka za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Nakon izvršenih analiza za šest pošiljki hrane zabranjen je uvoz i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču, jer je utvrđeno da proizvodi nisu ispunjavali propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Propusti su utvrđene kod različitih proizvoda kao što su pekarski proizvodi, orašasti plodovi, začini i prerađevine od povrća, porijeklom iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Portugala. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na istekao rok trajanja, nepostojanje deklaracije, promjenu boje.

U unutrašnjem prometu republička inspekcija za hranu je u posmatranom izvještajnom periodu izvršila 350 kontrola u objektima kao što su pekare, trgovački centri, roštiljnice, pekoteke, picerije, restorani, prodavnice. U 140 slučajeva utvrđeni su propusti kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, pohađanje dodatnih edukacija o higijeni, vođenje evidencija i drugo. S ciljem otklanjanja propusta izrečeno je 135 upravnih mjera i izdato 27 prekršajnih naloga u vrijednosti od 34.600 KM.

U prometu je zatečeno i uništeno oko 40 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i proteklog roka upotrebe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO