Svijet

U svijetu se zakuhava: Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju

Američki nosač aviona stigao je danas u Južnu Koreju prvi put u prethodne četiri godine, gdje će se pridružiti ostalim brodovima u demonstraciji sile i slanju poruke Sjevernoj Koreji, izjavili su zvaničnici.

U svijetu se zakuhava: Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju
FOTO: JEON HEON-KYUN/EPA

Nosač aviona “USS Ronald Regan” i brodovi iz njegove udarne grupe usidrili su se u mornaričkoj bazi u južnoj luci Busan.

NJegov dolazak je najznajčajnije razmještanje američkih snaga, prema novom strateškom planu SAD o operacijama odvraćanja Sjeverne Koreje.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Majkl Doneli rekao je novinarima na nosaču aviona da je ova posjeta odavno planirana i da joj je cilj izgradnja odnosa sa saveznicom Južnom Korejom, te jačanje saradnje dvije mornarice.

– Poruke ostavljamo diplomatama. Za nas je ovo prilika da uvježbavamo taktiku i operacije – odgovorio je Doneli na pitanje da li je ovo signal Pjongjangu.

Pročitajte još

On je dodao da je cilj vježbi da se osigura da američki saveznici mogu da odgovore na prijetnje bilo gdje i bilo kada.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol založio se za više zajedničkih vježbi i druge oblike demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji, koja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova.

Prihvati notifikacije