Društvo

U svim ambulantama porodične medicine u Srpskoj u toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

Institut za javno zdravlje Republike Srpske do sada je dostavio 1.300 doza vakcina protiv sezonskog gripa banjalučkom Domu zdravlja i u toku je vakcinacija za posebne kategorije stanovništva.

U svim ambulantama porodične medicine u Srpskoj u toku vakcinacija protiv sezonskog gripa
FOTO: ANDRE COELHO/EPA

Načelnik Službe porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja Kosana Stanetić izjavila je da se vakcinacija protiv gripa obavlja u svim ambulantama porodične medicine, a svaki tim aplicira vakcine za svoje registrovane pacijente.

– Besplatnu vakcinu mogu dobiti posebne kategorije – pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji, oni koji su liječeni kardiohiruškim metodama liječenja – sa ugrađenim stentom, kojima je urađena balon-dilatacija, pacijenti kod kojih je urađen bajpas, pacijenti sa ugrađenim vještačkim valvulama, te pejsmejkerom – rekla je Stanetićeva.

Ona je navela da je vakcina protiv gripa besplatna i za HIV pozitivne osobe i oboljele od AIDS, djecu liječenu od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djecu oboljelu od cistične fibroze pluća, kao i za sve zaposlene na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne njege.

– Vakcina je besplatna i za osobe koja boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, lica koja su završila sa aplikacijom hemioterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, te domovi za lica sa posebnim potrebama – rekla je Stanetićeva.

Građani Banjaluke koji žele da se vakcinišu o svom trošku to mogu da učine u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske svakim radnim danom od 10.00 do 16.00 časova, a cijena je 28 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije