Banjaluka

"U SVIM NEVOLJAMA UZ SRPSKI NAROD" Draško Stanivuković posjetio "Kolo Srpskih sestara"

Povodom Pravoslavne Nove godine, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, posjetio je „Kolo srpskih sestara“.

"U SVIM NEVOLJAMA UZ SRPSKI NAROD" Draško Stanivuković posjetio "Kolo Srpskih sestara"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je izrazio veliku zahvalnost ovom Udruženju, koje, kako govori, decenijama pomaže srpskom narodu da prebrodi teška vremena.

– Moja dužnost je da na današnji dan posjetim ovo Udruženje koje je u svim nevoljama bilo uz srpski narod. Upoznat sam sa svim njihovim aktivnostima i želja mi je, ne samo kao gradonačelnika, već kao i čovjeka, da dođem i upoznam se sa njima i da podržim njihov rad – rekao je Stanivuković.

Predsjednica banjalučkog „Kola“, Bosiljka Herbez, izrazila je veliku radost povodom njegove posjete.

– Jako me raduje da je gradonačelnik izrazio želju da dođe u naše „Kolo“, da vidi gdje smo, šta smo i šta radimo. Dosad smo imali lijepu saradnju sa Gradskom upravom, a nadam se da će tako ostati i u budućnosti, ako ne i bolje. Želim mu lijepu dobrodošlicu i da se družimo ubuduće – kaže Bosiljka.

Pročitajte još

Kako ona kaže, Kolo srpskih sestara datira još iz 1902. godine  i jedina su organizacija koja radi uz crkvu.

– Kakva god da je nesreća naišla, ratovi, poplave zemljotresi, tu smo uvijek. U današnje vrijeme, sve je više onih kojima je potrebna pomoć. Prošle godine smo podijelili oko 300 paketa pomoći ugroženim porodicama. Imamo i donatora iz Glamoča, koji svake jeseni donira krompir. Za sve veće vjerske praznike doniramo pakete socijalno ugroženim porodicama,  a za Svetog Savu i Svetog Nikolu, paketiće za one najmlađe – govori Bosiljka.

Naglašava da dobru saradnju imaju sa svim kolima na području Srpske i FBiH, ali i regiona i dijaspore. Svake godine, kako kaže, organizuju Sabor “Kola”, gdje sumiraju ukupne rezultate i dostignuća.

– Sva “Kola” koja su uz crkvu, učestvuju na Saboru. Jednom prilikom sam rekla da mi je velika želja da se sve sestre Srpkinje uhvate za ruke i odigraju kolo oko cijele kugle zemaljske, jer nas ima svugdje – ponosno govori Bosiljka za Srpskainfo.