Društvo

U toku dezinfekcija poplavljenih površina: Nakon povlačenja vode, stvoreni uslovi za rad komunalnih preduzeća

U srpskim sredinama na području Kosova i Metohije koje su nedavno pogođene poplavama, u toku je dezinfekcija javnih površina i privatnih objekata, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U toku dezinfekcija poplavljenih površina: Nakon povlačenja vode, stvoreni uslovi za rad komunalnih preduzeća
FOTO: TANJUG/BLIC TV/SCREENSHOT

Nakon povlačenja vode, stvoreni su uslovi da radnici javnih komunalnih preduzeća u srpskim sredinama, prvenstveno u Lipljanu, Kosovskoj Kamenici, Gračanici, Klini počnu raščišćavanje terena i tretiranje poplavljenih površina, kako bi se život što prije normalizovao, navodi se u saopštenju.

Površine i objekti koji su kontaminirani usljed izlivanja reka i bujičnih tokova tretiraju se rastvorom hlora koji je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbijedila u saradnji sa Zavodom za biocide i medicinska sredstva.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov rekla je da su već danima komunalne ekipe na terenu, u mjestima koja su najviše poplavljena, u Lepini, Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Kuzminu, Ranilugu i drugima.

– Čim su se stvorili uslovi, krenulo se sa sanacijom posledica poplava, prvenstveno dezinfekcijom. Istovremeno, naši radnici iz komunalnih preduzeća, uz upotrebu mehanizacije odvoze na deponije otpadni materijal koji je ostao nakon povlačenja reka sa tih područja – navodi Svetlana Miladinov.

Prema njenim riječima, sada su se stekli uslovi i za crpljenje vode i čišćenje bunara, kako bi se uradila neophodna dezinfekcija odgovarajućim reagensima koje je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbijedila u saradnji sa Institutom za javno zdravlje “Batut” iz Beograda.

Ona je navela da su sušači na terenu i izvlače vlagu iz poplavljenih stambenih objekata, a da će nakon saniranja, Kancelarija izdvojiti i sredstva neophodna za dalju normalizaciju života građana Srbije na Kosovu i Metohiji.

Obilna kiša koja je padala od 10. januara dovela je do izlijevanja rijeka i potoka u srpskim sredinama, a bujice su poplavile više desetina domaćinstava.