Gradovi

U TOKU PRIPREMA ZA ZIMSKI TALAS Trebinjski ljekari idu na edukaciju u Banjaluku

Šest mladih ljekara iz Trebinja otići će u Banjaluku na edukaciju za kiseoničku terapiju, izjavio je danas u ovom gradu predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštire Republike Srpske Milan Latinović.

U TOKU PRIPREMA ZA ZIMSKI TALAS Trebinjski ljekari idu na edukaciju u Banjaluku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

S ciljem sagledavalja epidemiološke situacije i priprema za zimski talas virusa korona predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Repupublike Srpske i banjalučkog Doma zdravlja obišli su trebinjsku Bolnicu i Dom zdravlja te razgovarali sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Hercegovini.

Latinović je rekao novinarima da podrška hercegovačkom zdravstvu neće izostati i potvrdio da je dogovoreno da šest mladih ljekara bude upućeno u Banjaluku na ekukaciju.

Pročitajte još

– U narednom periodu mi želimo podržati svaku našu bolnicu u dodatnoj opremi kada je u pitanju kiseonička terapija, a s druge strane želimo podržati svaku našu bolnicu kada je u pitanju dodatna edukacija zdravstvenih radnika – kaže Latinović.

Specijalista pulmolog i intenzivista Peđa Kovačević iz Banjaluke kaže da su neophodne tri karike – prostor, oprema i kadar.

– I dalje smo otvoreni za kolege iz Trebinja i daćemo vrlo jaku podršku u tom cilju, ojačaćemo njihov kadar, stojimo otvoreni da je moguće što više i jače da mlade ljekare osposobimo za one one najteže, odnosno kritične pacijente -kaže Kovačević.

Pomoćnik direktora trebinjske Bolnice za medicinska pitanja Stanko Buha kazao je da u ovoj ustanovi ima mjesta za pacijente kojima treba hospitalizacija.

– Danas je slična situacija kao zadnja dva tri dana što se tiče ležećih pacijenata bolesnih od korone. Danas ima 95 pacijenata – naglasio je Buha.

Direktor Doma zdravlja u Trebinju Branka Drašković istakla je da su zaposleni u ovoj ustanovi premoreni i da daju svoj maksimum.

– U zadnja dva tri dana imam utisak da jenjava da je malo lakše ali sada u porodičnoj medicini od početka pandemije prvi put imamo dvoje pozitivnih – rekla je ona.