Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Ugljeviku saniraju štete od klizišta: Nove kuće za 12 porodica

Regioni
Autor:

Foto S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Kuće za 12 porodica u Ugljeviku, čije su domove ugrozila klizišta, biće izgrađene iduće godine.

Novac su obezbjedili Evropska unija, Razvojni program Ujedinjenih nacija i opština Ugljevik. Ova lokalna zajednica je ranije u sanaciju infrastrukture uložila oko 1,5 miliona maraka i izgradila kuće za četiri porodice.

Na području Ugljevika nakon poplava pokrenula su se klizišta na pedesetak lokacija. Oštetila su ili ugrozila desetine kuća, a tročlana porodica Jove Jovića od tada u svom domu ne spava mirno.

– Klizište je krenulo poslije poplava 2014. godine. Bio sam u selu kad me žena nazvala i rekla da se odmah vratim. Kad sam stigao vidio sam kako zemlja sve nosi sa imanja. Danju je nekako podnošljivo, ali kada padne noć, onda samo osluškujem i strepim. Po sto puta ustanem, jer sve računam ako krene klizište da bar živu glavu sačuvamo – kaže Jovo.

Priča da su teškom mukom sagradili kuću, koju još nisu ni završili. Klizište je stiglo, priča, do praga i više ne mogu da priđu polovini imanja, pa s mukom obezbjeđuju i hranu za stoku.

Petra Jović kaže da zbog klizišta devet dunuma oranice zarasta u korov.

– Niti možemo da obrađujemo zemlju niti da gledamo kako propada. Kuću ne možemo popraviti, jer je teren nestabilan. Pitanje je dana kada će se sve ovo urušiti. Rješenje nam je jedino da pravimo novu kuću i to na novom placu, a nemamo od čega – kaže ova domaćica.

Naime, dio novca za projekat izgradnje kuća za 12 porodica  obezbjeđeno je od EU granta od 80 miliona KM za različite programe oporavka od poplava u BiH.

Opština Ugljevik obezbjedila je šest građevinskih parcela, temelje i infrastrukturu.

– Od svog novca ranije smo sanirali određena klizišta. Tamo gdje smo mogli već smo intervenisali. Sada moramo zbrinuti i porodice čije kuće se ne mogu sanirati i koje nemaju svoje zemljište za gradnju novih kuća. Jedna porodica u mjesnoj zajednici Korenita, jedna u Trnovi  i i po dvije u Tutnjevcu i Ugljevik selu za sada su prema našoj procjeni najugroženije – kaže Vasilije Perić, načelnik Ugljevika.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

On kaže da dio novca izdvajaju za sanaciju kuća gdje su istraživanja potvrdila da se ti stambeni objekti mogu sačuvati.

– Oko 1,5 miliona maraka uložili smo u sanaciju puteva, vodovoda, mostova i druge infrastrukture. Naš budžet za iduću godinu je 12.400.000 KM i planirali smo dio novca za zbrinjavanje porodica kojima ugrožavaju klizišta – navodi Perić.

Pomoć od 10.000 KM ugroženima

Na području Ugljevika ranije su izgrađene ili rekonstruisane kuće za još šest socijalno ugroženih porodica. Budžetom za narednu godinu predviđeno je do 10.000 KM za pomoć u izgradnji ili rekonstrukciji kuća socijalno – najugroženijih korisnika i višečlanih porodica.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO