Svijet

U upotrebi već godinu dana: "Sputnjik V" prvi preparat protiv korona virusa

Vakcina "Sputnjik V", Naučnoistraživačkog instituta "Gamaleja", dobila je 11. avgusta 2020. godine potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije i postala prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

U upotrebi već godinu dana: "Sputnjik V"  prvi preparat protiv korona virusa
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Sputnjik V (ruski: Gam-KOVID-Vak) jeste adenovirusna vektorska vakcina protiv kovida 19 koju je razvio ruski Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaleja.

To je prva uopšte i prva vektorska vakcina protiv korona virusa.

Vakcina je u početku odobrena za distribuciju u Rusiji pa onda u 59 drugih država.

Odobrenje za upotrebu izazvalo je kritike u medijima i razne rasprave u naučnoj zajednici o tome da li je odobrenje bilo opravdano s obzirom na nedostatak obimnih naučnih istraživanja kojima bi se potvrdila sigurnost i efikasnost vakcine.

Ali, 2. februara 2021. Lanset, ugledni naučni časopis iz polja medicine objavio je privremenu analizu kliničkog istraživanja, koja ukazuje na efikasnost od 91,6 odsto “Sputnjika ve” bez neobičnih kontraindikacija.

Hitna masovna distribucija započela je u decembru 2020. u Rusiji, Argentini, Bjelorusiji, Mađarskoj, Srbiji, Pakistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Danas je “Sputnjik ve” jedna od najsigurnijih vakcina protiv korona virusa.

Prihvati notifikacije