Društvo

U VRHU EVROPSKOG LIJEČENJA KARCINOMA Deset godina Centra za radioterapiju u Banjaluci

Banjalučki Centar za radioterapiju obilježava prvih deset godina rada u Banjaluci.

U VRHU EVROPSKOG LIJEČENJA KARCINOMA Deset godina Centra za radioterapiju u Banjaluci
FOTO: CENTAR ZA RADIOTERAPIJU/PROMO

Tačno prije jednu deceniju izvedeno je zračenje prvog pacijenta oboljelog od karcinoma. 

Kraj mukama i putovanjima na terapije

Do tog momenta, pacijenti iz RS upućivani su u Sremsku Kamenicu ili u druga mjesta van Srpske.

 Liste čekanja bile su duge, troškovi putovanja i smještaja veliki, a o mukama pacijenata da se i ne govori. 

Danas najmoderniji aparati i liječenje

Sada ovu vrstu medicinskog tretmana imaju u najmodernijem objektu ovakve vrste kod nas.

Centar je nastao zahvaljujući Vladi RS, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, Fondu zdravstvenog osiguranja RS i tada Kliničkom centru. 

– Zahvaljući njima i provedenom postupku javnog nadmetanja za obezbjeđivanje usluga zračne terapije, izabran je „Euromedic International BV“ iz Amsterdama (Affidea BV) kao najpovoljniji ponuđač, koji je svojim znanjem i finansijskim sredstvima uspostavio Centar za radioterapiju u okviru KCBL – prisjećaju se deset godina kasnije u „Affidei“.

Sve završeno za godinu dana

Kako ističu, trebalo je u roku od jedne godine od dobijanja građevinske dozvole izgraditi objekat, opremiti ga medicinskom i nemedicinskom opremom, te obezbijediti stručni kadar za pružanje medicinske usluge radioterapije. Od 2. avgusta 2010. godine sve je krenulo u drugom smjeru. Tada je pružena i prva usluga zračne terapije u ovom centru u Banjaluci.

Nema listi čekanja

– Od tada do danas, niti jedan dan nije bilo prekida u radu Centra, te su pacijenti, osiguranici FZO RS, primali terapiju po protokolima liječenja, bez listi čekanja – ističu iz Affidea-e. 

Besplatno za osiguranike iz RS

Za sve pacijente, osiguranike u RS, liječenje je potpuno besplatno, a mogućnost da se umjesto u nekoj udaljenoj evropskoj zemlji, liječe u Banjaluci, imaju i sve naše komšije iz regiona, kojima to sigurno smanjuje troškove.

A kako danas izgleda?

Kako izgleda prvih deset godina Centra, koji je danas trasiran u sam vrh evropskog liječenja karcinoma radioterapijom može se pogledati i u video-priči.

Mirjana i Banjaluka

Mirjana Hrubik jedan je primjer iz ekipe ljekara i tehničara koji su iz Srbije, Makedonije i okolnih zemalja došli da rade u Banjaluci, na jednom humanom, ali itekako specifičnom i zahtjevnom poslu.

– Bilo je to prije deset godina. Živjela sam sa suprugom i dva sina i radila u Novom Sadu, tačnije u Sremskoj Kamenici. A, onda, odjednom obrela sam se u Banjaluci i tu sam već čitavu jednu deceniju – kaže Hrubik.

I ona je stigla iz Kamenice

Ona je s ekipom ljekara i medicinskog osoblja 2010. godine stigla u Banjaluku iz kameničkog Instituta.

– Izazov, mogućnost napredovanja, želja da pomognem, pretegli su me na ovu stranu Drine. Suprug, mlađi sin, koji je tada imao 13, i stariji od 20 godina, ostali su u Novom Sadu, a ja sam otišla da radim u Banjaluku – kaže ova nasmijana medicinska radnica, viši radiološki tehničar.

Svaki vikend na put

Petkom je putovala za Novi Sad, a nedjeljom uveče se vraćala za Banjaluku. I tako čitavu deceniju.

Ona je samo jedan od vrijednih članova “posade” banjalučkog Centra za radioterapiju, gdje se bore sa raznim oblicima karcinoma, koje moderna medicina, za razliku od nekadašnjeg vremena, tretira najsavremenijim mašinama.

Ovaj centar je po mnogo čemu drugačiji od onoga na šta smo navikli u našem zdravstvenom sistemu. Od samog izgleda, pa do činjenice da se osoblje i pacijenti ponašaju ako ne kao prijatelji, a onda bar kao dobri poznanici.

– Kako odmiču terapije, pet, pa deset, pa 20 i tako redom, saznajemo sve više o tim ljudima, njihovim životima i najsretniji smo kad nam za koju godinu na kontrolu dođu izliječeni i nasmijani – kažu Mirjana i njene kolege.

A. E.