Biznis

U Zapadnoj Evropi ih ima četiri: Ovo su 10 NAJSKUPLJIH GRADOVA na svijetu

Singapur i Cirih su ove godine najskuplji gradovi na svijetu, otkrio je Ekonomist Intelidžens Junit (EIU), istraživačko-analitički ogranak Ekonomist grupe, u svom istraživanju o troškovima života u svijetu objavljenom ove nedelje. 

New York city
FOTO: KERIM OKTEN/EPA

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu deveti put u posljednjih 11 godina, ima najviše cijene prevoza na svijetu, a takođe je i jedan od najskupljih za odjeću, namirnice i alkohol, pokazalo je istraživanje.

Cirih se popeo sa šestog mjesta i izjednačio se sa Singapurom zbog rasta cijena hrane, potrepština za domaćinstvo i rekreaciju, kao i zbog švajcarskog franka. Njujork je pao na treće mjesto, izjednačivši se sa Ženevom, dok je Hong Kong bio peti. Prvih deset zaokružili su Pariz, Kopenhagen, Los Anđeles, San Francisko i Tel Aviv.

Pročitajte još

Istraživanje je sprovedeno prije prošlomjesečne eskalacije neprijateljstava u Gazi, navodi se u izvještaju.

Zapadna Evropa daje četiri od deset najskupljih gradova zbog visoke inflacije, posebno poskupljuju namirnice i odjeća, pokazalo je istraživanje. Najveći ruski gradovi, Moskva i Sankt Peterburg, pali su na rang listi zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom i kursa rublje.

Istraživanjem su analizirane cijene na više od 200 roba i usluga u 173 velika grada. U prosjeku, cijene u svim kategorijama su porasle za 7,4% u odnosu na prošlu godinu u lokalnoj valuti, otkrilo je istraživanje. Ovo je bilo ispod rekordnog skoka od 8,1% zabilježenog prošle godine, ali znatno više nego u prethodnih pet godina. Čini se da su cijene komunalnih usluga u većini gradova rasle najsporijim tempom u protekloj godini, dok su cijene prehrambenih proizvoda pokazale najveći rast – piše Politika.

Ovako je to izgledalo prošle godine:

Njujork (SAD)

Singapur (Singapur)

Tel Aviv (Izrael)

Hongkong (Kina)

Los Anđeles (SAD)

Cirih (Švajcarska)

Ženeva (Švajcarska)

San Francisko (SAD)

Pariz (Francuska)

Kopenhagen (Danska)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije