Svijet

"U ŽIVOTU NISAM BILA OVAKO BOLESNA" Potresna ispovijest majke porodice koja je CIJELA ZARAŽENA

Hajke Miler iz okoline Tibingena, u Njemačkoj, danima su mučile glavobolja i bolovi u udovima, a poslije nekoliko dana suprug je dobio visoku temperaturu.

"U ŽIVOTU NISAM BILA OVAKO BOLESNA" Potresna ispovijest majke porodice koja je CIJELA ZARAŽENA
FOTO: FAMILIE MUELLER, FOCUS.DE / PRIVATNA ARHIVA

Kada su pozvali ljekara, saznali su da je ordinacija zatvorena zbog infekcije korona virusom.

Pošto je Hajke te nedjelje bila kod ljekara da uzme recepte, posumnjali su da su i oni zaraženi.

Sredinom marta porodica Miler već se nalazila u kućnoj izolaciji, pa za početak nisu ništa preduzimali, ali pošto visoka temperatura danima nije prolazila, pozvali su drugog ljekara, koji ih je uputio u Centar za testiranje na korona virus u Tibingenu, gdje se ispostavilo da su zaista zaraženi.

Svega što se poslije toga događalo Hajke se prisjeća samo nejasno.

– U životu nisam bila toliko bolesna – kaže ona. Deset dana je imala temperaturu preko 40 stepeni Celzijusa. Na sreću, ni ona, ni muž nisu imali gušenje, uprkos tome Hajke je ponekad bilo toliko loše da je do toaleta doslovno išla četvoronoške. Nije mogla da spava, a kada bi najzad zaspala imala je košmare, prenosi Blic.

Simptomi i kod djece

Onda su se simptomi javili i kod djece. Mateo (12) je imao kašalj i visoku temperaturu, a kćerka Noa-Mari (15) je kašljala i bila veoma slaba. Svi kažu da ih je bolest posebno teško pogodila zato što su inače veoma zdravi.

– U životu nisam imala ni grip – kaže majka.

Virus ih je potpuno izbacio iz kolosijeka.

Pomoć od komšija

Uprkos svemu, majka je zapamtila predusretljivost komšija, a ne delirijum u kome je bila zbog groznice. Suprotno njenim očekivanjima, komšije nisu bježale od njih. Kada su ih obavijestili da su zaraženi, počele su da pristižu poruke u kojima su im nudili da prošetaju psa, pripreme sendviče i odu u nabavku.

I djeca su roditeljima bila od velike pomoći kada nisu mogli da ustanu iz kreveta. Noa-Mari je organizovala prijatelje da donesu namirnice, kuvali su roditeljima obroke i čaj.

– Tako sam ponosna na djecu – kaže ona.

Hajke Miler je bila na bolovanju pet nedjelja, a kada joj se najzad razbistrilo u glavi razmišljala je kako da se oduži komšijama. Pošto je u to vrijeme vladala nestašica maski, sašila je 150 maski koje im je podijelila.

U međuvremenu je prošlo pet mjeseci, porodica je ozdravila, ali kažu da su i dalje iscrpljeni.