Hronika

UBICA GODINAMA ENIGMA ZA POLICIJU U novogodišnjoj noći ubio staricu i pokrio je jastukom

Starica Rabija Čaušević (80) ubijena je tokom novogodišnje noći 31. decembra 2002. godine u svojoj porodičnoj kući u Ulici Kneza Mihaila u Kozarskoj Dubici.

UBICA GODINAMA ENIGMA ZA POLICIJU U novogodišnjoj noći ubio staricu i pokrio je jastukom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njeno beživotno tijelo pronađeno je dan kasnije, a ubica ili više njih koji su učestvovali u krvavom zločinu i danas slobodno šetaju ovim gradom, jer ni nakon decenijske istrage nisu identitifkovani.

Komšije i mještani bili su u šoku kada su policijska vozila blokirala inače mirno naselje u kojem je žrtva živjela sama u porodičnoj kući.

Dok je većina Dubičana proslavljala ulazak u Novu 2003. godinu, starica Rabija Čaušević borila se s krvnikom, koji je nasilno upao u njenu kuću. Pokušala je da se bori, ali krvnik je bio jači.

Privedeno 25 osoba

Uviđaj nakon ubistva utvrdio je da se radilo o nasilnoj smrti, te da je Čauševićeva ubijena udarcima u glavu. Vještaci su se izjasni da je to bio tupi predmet. Niko nakon ubistva nije mogao ni pretpostaviti da će ovo mučko ubistvo ostati nerasvijetljeno narednih 17 godina.

Tokom istrage ubistva starice Rabije Čaušević privedeno je 25 osoba koje su se na bilo koji način dovodile u vezu sa žrtvom. Njih 12 upućeno je na poligraf, ali kao i u mnogim drugim slučajevima nerasvjetljenih ubistava, svi koji su upućeni na poligraf ubrzo su pušteni. Niko od privedenih nije zadržan u pritvoru, niti je neko označen kao izvršilac teškog krivičnog djela.

Rabija Čaušević je, prema priči komšija, u vrijeme ubistva živjela sama s penzijom od par stotina maraka.

O njoj se do trenutka ubistva brinula jedna porodica, čiji su je članovi i pronašli prvog dana 2003. godine, prilikom uobičajenog obilaska.

Nesrećna starica je posljednji put viđena živa dan uoči Nove godine, kada je ušla u svoju kuću u Ulici Kneza Mihaila u Kozarskoj Dubici.

Foto: Robert Getel/RAS Srbija
Foto: Robert Getel/RAS Srbija

Upad kroz prozor

Beskrupulozni ubica iskoristio je novogodišnju noć kao priliku da kroz bočni prozor na kući nesmetano uđe u unutrašnjost i ubije nesrećnu staricu. Ubici je pošlo za rukom da mirno i neprimjetno, nakon krvavog zločina, izađe iz kuće i sve do danas ostane enigma za istražioce.

Javnost, a posebno mještani i poznanici ubijene starice Rabije Čaušević, s pravom se pitaju da li je u kritično vrijeme u kući starice, koja je primala penziju od par stotina maraka, boravio profesionalni ubica, koji je uspio prevariti kompletnu policiju i zamesti svoje tragove ili je po sredi bila traljava istraga s nevjerovatnim propustima, koji su doveli do toga da ubica ostane na slobodi.

Pročitajte još

Istraga ne samo da nije utvrdila identitet ubice, već ni jasan motiv napada na staricu. Ono što je uviđajem nakon ubistva utvrđeno jeste da je kuća starice bila ispreturana, a stvari razbacane.

Ubica joj je zadao nekoliko udaraca u glavu s tupim predmetom, a zatim izvršio premetačinu po kući. Beživotno tijelo starice pronađeno je u hodniku kuće i prekriveno ćebetom i jastukom. Iako je ubica ispreturao kuću, a posebno spavaću sobu, policija je pronašla novčanik Čauševićeve u kojem je bilo 900 maraka u sitnim apoenima – prisjetio se detalja iz istrage odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo blizak istrazi.

Potjernica za rođakom

Tokom istrage utvrđeno je da sa pokojnicom u kontaktu bio i jedan bliski rođak, koji nakon ubistva nije pronađen na adresi koja je upisana kao njegovo mjesto boravišta. Ubrzo je za ovom osobom raspisana potjernica.

Pročitajte još

– To privođenje obavljeno je na osnovu informacije dobijene od bliskih članova porodice pokojnice, ali nakon kriminalističke obrade morali smo pustiti osumnjičenog, jer ga nismo uspjeli dovesti u vezu s ubistvom Rabije – otkrio je izvor iz istrage.

Tokom uviđaja pronađeni su i DNK tragovi, koji su upućeni na vještačenje, ali ni oni, barem za sada, nisu bili od pomoći da se ubica starice identifikuje.

Obdukcija tijela ubijene Rabije Čaušević otkrila je nevjerovatnu istrajnost ubice da okonča život nesrećne starice.

– Prema povredama koje su konstatovane kod žrtve može se zaključiti da je ubica bio istrajan u namjeri da zatuče i ubije staricu. Na glavi Čauševićeve tako su pronađeni brojni podlivi, kao i razderotine u predjelu lica, odnosno uva i čela – prisjetio se sagovornik Srpskainfo.

Vještačenja

Dodao je kako su u slučaju ubistva Čauševićeve izvršena i brojna vještačenja, te da je čak oduzimana i odeća od osumnjičenih kako bi se analiziralo da li ima tragova krvi ubijene na toj odjeći, ali bez uspjeha.

– U ovom slučaju uradilo se sve što se moglo, no za nas on nije završen i neće biti dok god ga ne budemo riješili – zaključio je izvor Srpskainfo.

Kompletan dosije o ubistvu Čauševićeve trenutno se nalazi u MUP Republike Srpske – Upravi za organizovani i teški kriminalitet.

– Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske postupaju i preduzimaju  sve mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva na štetu Čaušević Rabije – izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP Republike Srpske.

Traljave istrage

Na području Banjaluke i regije nakon rata u BiH dogodilo se više od 20 ubistava koja do danas nisu rasvijetljena.  Glavni razlog su nestručne i traljave istrage, nedostatak krunskih materijalnih dokaza i slično.

Umjesto da su se u startu propusti i odgovorni sankcionisali, sve je gurano pod tepih, a predmeti su kasnije prelazili iz ruke u ruku da bi na kraju postali samo broj koji popunjava katastrofalnu statistiku kada je u pitanju broj nerasvijetljenih ubistva u Republici Srpskoj.

S druge strane, oni koji su rukovodili istragama u konkretnim slučajevima nikada nisu snosili bilo kakvu odgovornost zbog kardinalnih propusta. Naprotiv, napredovali su u svojim službama, tužilačkim ili policijskim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu