Svijet

UBIJALI I MUČILI Bezbjednosne snage Venecuele kršile ljudska prava

Bezbjednosne snage Venecuele i savezničke grupe počinile su sistematsko kršenje ljudskih prava, uključujući ubistva i mučenje, koji dosežu do nivoa zločina protiv čovječnosti, saopštili su istražioci UN.

UBIJALI I MUČILI Bezbjednosne snage Venecuele kršile ljudska prava
FOTO: MIGUEL GUTIERREZ / EPA

Oni su rekli da postoje osnovane sumnje da se vjeruje da su predsjednik Venecuele Nikolas Maduro i njegovi ministri unutrašnjih poslova i odbrane naredili ili dali doprinos dokumentovanim zločinima kako bi ućutkali opoziciju.

Istražioci dodaju da mnoga ubistva koja su počinili državni agenti nisu bila predmet sudskog procesa u Venecueli, gdje je prisutan “slom vladavine prava i demokratskih institucija”.

Misija UN za pronalaženje činjenica saopštila je da bi drugi državni organi i Međunarodni krivični sud, koji je pokrenuo preliminarnu provjeru Venecuele 2018. godine, trebali da imaju krivično gonjenje kao opciju, te da će objaviti svoju bazu podataka sa imenima službenika koje su identifikovale žrtve.

– Misija ima razumne osnove da vjeruje da su vlasti Venecuele i bezbjednosne snage od 2014. godine planirale i vršile ozbiljno kršenje ljudskih prava, od kojih neke dosežu razmjere zločina protiv čovječnosti, kao što su proizvoljno ubijanje i sistematsko mučenje – izjavila je predsjedavajuća panel-diskusiji UN Marta Valinas.

Izvještaj o zločinima zasnovan je na izjavi 270 žrtava, svjedoka, bivših službenika i advokata, kao i na povjerljivim dokumentima.

Vlada Venecuele za sada nije reagovala povodom izvještaja.