Hronika

UBIJEN NA NJIVI Istraga duga 20 godina, a jedno ime se i danas izdvaja na LISTI SUMNJIVIH

Dimitrije Lazić, otac dvojice tada maloljetnih dječaka, ubijen je u klasičnoj sačekuši nedaleko od porodične kuće u selu Koprivna kod Oštre Luke.

UBIJEN NA NJIVI Istraga duga 20 godina, a jedno ime se i danas izdvaja na LISTI SUMNJIVIH
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ubica je 22. jula 2000. godine u Lazića iz neposredne blizine ispalio dva hica u srce, a zatim je pobjegao u nepoznatom pravcu.

Dimitrije je ubijen tačno godinu dana nakon što se sa suprugom i maloljetnom djecom vratio u rodnu Koprivnu iz izbjeglištva u Prijedoru.

I pored brojnih privođenja, saslušanja, kriminalističke obrade, policija nije sa sigurnošću mogla odrediti ko bi bio osumnjičeni.

Predmet ubistva Lazića prošao je kroz ruke više inspektora, a trenutno se nalazi u nadležnosti MUP RS Uprave za organizovani i teški kriminalitet odakle ističu da je istraga i dalje otvorena.

– Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet postupaju i preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistvo na štetu Dimitrija Lazića, izvršenog 22. jula 2000. godine u Oštroj Luci. Istraga se vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru – izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP RS.

Motiv

Kao i u većini istraga koje su vođene nakon ubistava, policija je i u slučaju ubistva oca dvoje maloljetne djece ispitala brojne svjedoke, mještane, članove porodice, pa čak i suprugu.

Međutim, istraga će kao konačni rezultat imati da ubistvo čovjeka ostane nerasvijetljeno dvije decenije nakon zločina.

Tokom istrage došlo se do informacije da bi mogući motiv bio narušeni imovinski odnosi s rođacima, no niko nije zvanično osumnjičen iako je i danas policiji jedno ime na vrhu liste.

Istražioci su godinama ranije provjeravali i kako bi motiv, pored narušenih imovinskih odnosa, mogla biti i ljubomora.

Pročitajte još

– Sve je to u ranijoj istrazi provjereno, ali nije dalo rezultata – naveo je izvor Srpskainfo iz MUP RS.

Istraga

Govoreći o ranijoj istrazi, podsjetio je da je Dimitrije Lazić ubijen na njivi zvanoj “Novakovića barica”, gdje ga je ubica sačekao, dok se žrtva pješke vraćala kući.

– Nakon prijave o izvršenom krivičnom djelu, formirana je uviđajna ekipa koja je izašla na mesto zločina i izvršila uviđaj. Tokom uviđaja konstatovano je da je nepoznata osoba u Lazića ispalila dva hica iz vojnog naoružanja, najvjerovatnije automatske puške. Lazić je pogođen u lijevu stranu grudnog koša iz neposredne blizine, a ubica se udaljio u nepoznatom pravcu – ispričao je odlično obavješteni sagovornik Srpskainfo.

Dodao je kako je uviđajna ekipa skicirala i fotografisala mjesto zločina, te izuzela određene tragove.

Tokom istrage saslušano je blizu 100 svjedoka, a određeni broj je odveden i na poligraf. Policija je zapljenila veći broj oružja koje je oduzeto nakon pretresa kuća u Koprivni, ali nakon izvršenih vještačenja nijedna od zapljenjenih pušaka nije se mogla povezati sa ubistvom.

Ubijen i otac

Istražujući ubistvo koje je šokiralo povratničko mjesto Koprivnu policija je došla do zanimljivih detalja.

Tako je među prvim na listi osumnjičenih dospio jedan od rođaka pokojnika, koji je često dolazio u sukob s Lazićem, i to zbog zemlje.

– Gotovo svi u selu su njega navodili kao izvršioca. I on je bio priveden i odveden na poligraf, ali ništa nije dalo rezultate – dodao je izvor iz policije.

Zanimljivo je da je tri godine prije ubistva Dimitrija, na gotovo identičan način ubijen i njegov otac Risto Lazić, ratni vojni invalid iz Drugog svjetskog rata, a ni ovo ubistvo do danas nije riješeno.

I dok jedni tvrde da je Risto ubijen jer je bio prvi povratnik u Koprivnu, te da su ga ubili pripadnici “muslimanske policije”, drugi sumnjaju da su oba ubistva ipak bila povezana.