Hronika

UBIO JEDNOG, POVRIJEDIO DRUGOG MLADIĆA Vozaču sa probnom dozvolom SMANJENA KAZNA

Vozač “mercedesa” Lazar Tanić (23) iz Malošišta osuđen je na godinu dana zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je 1. jula 2018. godine oko dva časa iza ponoći u tom mjestu stradao pješak Stefan Mitić (25) dok je njegov drug Stefan Stamenković (21) lakše povrijeđen.

UBIO JEDNOG, POVRIJEDIO DRUGOG MLADIĆA Vozaču sa probnom dozvolom SMANJENA KAZNA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Ovakvu presudu donio je Apelacioni sud u Nišu, koji je nakon razmatranja žalbi preinačio i ublažio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Nišu kojom je Tanić bio osuđen na godinu dana i 10 mjeseci zatvora zbog teškog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Nesreća se desila na ulazu u Malošište gdje je Tanić, upravljajući “mercedesom” naletio na Mitića koji se kao pješak kretao u istom pravcu i nanio mu povrede od kojih je preminuo na licu mjesta, nakon čega je zakačio Stamenkovića u ruku lakše ga povrijedivši.

Utvrđeno je da je suprotno propisima vozio sa kratkim svjetlima i da u to doba noći uopšte nije smio da bude za volanom jer je imao probnu dozvolu sa kojom ne smije da vozi od 23 do šest časova izjutra.

Aplacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno ocijenio sve dokaze pa i nalaz vještaka saobraćajne struke koji je utvrdio da su se pješaci kretali neosvijetljenim dijelom puta, neoznačeni reflektujućom materijom, desnom umjesto lijevom stranom kolovoza, zauzimajući prostor za kretanje u većoj širini od propisane, što je propust koji je u uzročnoj vezi sa nastankom opasne situacije i nezgode.

No, vještak je našao i da je vozač, i pored toga što su pješaci svojim nepropisnim kretanjem stvorili opasnu situaciju, mogao da izbjegne udes da je koristio dugačka svjetla, jer bi ih vozeći brzinom od 57 kilometara uočio na 80 metara daljine, ali da bi ta mogućnost postojala i sa kratkim svjetlima, izmještanjem vozila u lijevu stranu.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
Brat Nikola i majka Violeta Mitić

Kazna je umanjena nakon razmatranja olakšavajućih okolnosti. Naime, kao olakšavajuće okolnosti prvostepeni sud je uzeo u obzir to da je Tanić mlada osoba, da je izrazio kajanje, da nije osuđivan te da su nastradali i povrijeđeni mladić svojim nepropisnim kretanjem stvorili opasnu situaciju i doprinijeli nastanku nezgode a da otežavajućih okolnosti nije bilo.

Osnovno javno tužilaštvo tražilo je da se Taniću izrekne stroža kazna, ali je njihova žalba odbijena. Taniću će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno na zadržavanju od 1. do 2. jula 2018. godine a nakon izdržane kazne još godinu dana neće smjeti da upravlja vozilom “B” kategorije.

“Kazna preblaga”

U porodici nastradalog mladića Stefana Mitića, kažu da su razočarani presudom.

– Šta da kažem, žalili smo se i prošlog puta vidjećemo da opet podnesemo žalbu ako postoji mogućnost. Ispada da ako se tako lako gubi život, možeš da uzmeš kola zgaziš nekog i ideš godinu dana u zatvor. Kazna je preblaga, ne samo zato što je moj brat u pitanju, nego bilo ko drugi da je u pitanju isto bih rekao – kaže brat nastradalog Stefana Nikola Mitić iz Malošišta, piše Blic.