Politika

UBISTVO ZAROBLJENIH VOJNIKA JNA Zaštićeni svjedok tvrdi da je lagao u ranijim iskazima

Na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok “F” rekao je da su raniji iskazi koje je dao Tužilaštvu BiH i Centru javne bezbjednosti u Istočnom Sarajevu bili iznuđeni i da većina navedenog nije tačno.

UBISTVO ZAROBLJENIH VOJNIKA JNA Zaštićeni svjedok tvrdi da je lagao u ranijim iskazima
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je u Sudu BiH da je 2005, 2006, 2013. i 2017. godine davao iste iskaze, kako bi što prije “s tim završio”, a da je prava istina ono što je u predmetu “Veliki park” rekao na prošlom ročištu i tokom današnjeg saslušanja.

On je danas demantovao raniju izjavu da je načelnik Centra javne bezbjednosti Sarajevo Bakir Alispahić sugerisao Juki Prazini da streljački vod bude dio rezervnog sastava policije, ali i potvrdio izjavu od 2006. da je Alispahić bio ključna osoba u tom periodu.

Svjedok “F” je demantovao i iskaz od 2005. u kojem je navedeno da je Vikićev zamjenik Kemal Ademović bio u špaliru kroz koji su na strijeljane prošli vojnici JNA, te da nije tačan iskaz od 2013. da je Ademović formirao streljački vod.

Demantovao je i da je 2006. naveo da je pripadnik specijalne jedinice Zoran Čegar bio komandir streljačkog voda, te iskaz od 2013. da je Čegar iz pištolja pucao u glavu vojnika.

Svjedok je, između ostalog, danas demantovao svoju tvrdnju od 2013. da su Nermin Uzunović zvani Šok, Senaid Čavčić (Mladen Čovčić) zvani Rogatica i Davor Matić otišli do podzida u Velikom parku i učestvovali u strijeljanju vojnika.

Takođe je rekao da nije tačno da je vidio da Dragan Vikić, Bakir Alispahić i Kemal Ademović sa platoa ispred Doma policije gledaju strijeljanje vojnika JNA, kako je navedeno u njegovom iskazu od 2006.

Svjedok “F” je danas rekao da je bio primoran da tri dana nakon saslušanja 15. marta 2013. zatraži od Tužilaštvo BiH dodatno saslušanje o događajima u Velikom parku jer se “sjetio nekih detalja”.

Svjedok je dodao da u zapisniku 2013. nije uneseno ono što je on rekao, objasnivši da je, njemu nepoznatom muškarcu, detaljno pričao sve što je znao.

On je danas demantovao i navod da je u aprilu 1992. ispred Vikićeve baze dovedeno 8 pripadnika JNA, koji su identifikovani i ubili Vikićevi specijalci, među kojima je pucao i Šok.

Danas je ponovio da Šok i Rogatica nisu učestvovali u likvidaciji, nego u utovaru i odvoženju tijela ubijenih iz Velikog parka.

Svjedok je danas izjavio da Vikića i njegove specijalce nije vidio na dan ubistva vojnika JNA 22. aprila 1992, te potvrdio da je istog dana sačinjena službena zabilješka o tom događaju koju je, kako mu je rekao Juka Prazina, sačinio policijski inspektor Predrag Kurteš.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Senaid Čavčić promijenio je ime u Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 25. jula.