Biznis

Ubrzani radovi na koridoru 5C: Hoće li se stvarno od 2027. od Sarajeva do Budimpešte voziti auto-putem

Hrvatska aktivno radi na svojoj posljednjoj dionici koridora 5C i to onoj A5, granica Republike Mađarske - Beli Manastir, dužine 5 kilometara. Iz ugla BiH ovo ima veliki značaj jer će, s paralelnim ubrzanjem aktivnosti na strani BiH, veliki dio poslovne zajednice iz BiH imati mogućnost bržeg uvezivanja s partnerima na prostoru srednje Evrope.

Ubrzani radovi na koridoru 5C: Hoće li se stvarno od 2027. od Sarajeva do Budimpešte voziti auto-putem
FOTO: AUTOCESTE FBIH/YOUTUBE/SCREENSHOT

BiH već ima dionicu koja se spaja s Hrvatskom preko prelaza Svilaj, a istovremeno, s južne strane, aktivno se radi na dionicama koje prolaze kroz Federaciju (Zeničko-dobojska županija), kao i onima koje prolaze kroz Republiku Srpsku (Dobojska obilaznica).

Cilj Uprave JP Autoceste FBiH jest da cijeli sjeverni koridor u potpunosti bude završen na ljeto ili jesen 2026. godine. Od Bradine do krajnje tačke na Savi auto-putem na koridoru 5C moglo bi se neometano putovati spomenute godine. Kada se tome doda i procjena kako će Hrvatska u istom periodu već završiti svoju dionicu do mađarske granice, to će u praksi značiti i kako će se moći putovati i prema Mađarskoj te dalje prema zemljama sjeverne i srednje Evrope. Pritom je za očekivanje i kako će Republika Srpska završiti svoj dio auto-puta između petlje Johvac i Vukosavlja, a za što će biti potrebno tri i po do četiri godine.

V. d. direktora JP Autoceste Federacije BiH Denis Lasić potvrdio je za Večernji list kako je Federacija intenzivirala aktivnosti na izgradnji dionica na cijelom području auto-puta, a kada je riječ o sjevernom dijelu, uskoro se očekuje i ugovor za posljednju dionicu na tom prostoru, Ozimica – Poprikuše, čime će cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od faza izgradnje. Izrazio je očekivanja da se do ljeta ili jeseni 2026. završi ovaj dio koridora, čime će se nesmetano moći putovati od Bradine.

Pročitajte još

Istovremeno, aktivno se radi i na pripremi gradnje novih dionica u Hercegovini.

Aktivnosti na sjevernom dijelu koridora 5C, koje je biti okončane za nešto više od dvije godine, ulijevaju optimizam i u poslovnu zajednicu, koja će u tom dijelu Federacije imati mogućnost brže komunikacije, s jedne strane sa Sarajevom, a s druge sa Hrvatskom, odnosno s panevropskim koridorom X koji ide od Austrije do Grčke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu