Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UČESTALI POŽARI U GRADIŠKI Kuće gore zbog loših instalacija i dimnjaka

Regioni
Autor:

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Tokom posljednjih nekoliko dana na području gradiške opštine dogodilo se desetak većih požara, a ove godine vatrogasci su intervenisali 180 puta.

To je znatno više od prosjeka što je vatrogascima nametnulo povećane obaveze i odgovornost za živote ugroženih i njihovu imovinu.

Gorjele su kuće, stanovi, staje, šupe, silosi, trafostanice i vozila nakon saobraćajnih nesreća. Tom prilikom nastala je šteta od nekoliko stotina hiljada maraka, ali nije bilo poginulih, što je ohrabrujuće, rečeno je za Srpskainfo u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Gradiška.

Neuporedivo veće štete i ljudske žrtve spriječene su zahvaljujući efikasnim intervencijama vatrogasaca i modernoj opremi.

– Među najčešćim uzrocima požara, osim saobraćajnih negoda su loše elektro – instalacije i povećana potrošnja struje, zapušteni dimnjaci, neopreznost prilikom uništavanja korova na njivama ili loženja vatre u pomoćnim objektima – kaže Goran Stojaković, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice u Gradiški i predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

On naglašava da je u Gradiški tokom posljednjih nekoliko godina znatno unapređeno funkcionisanje vatrogasne službe. To se posebno odnosi na tehničku opremljenost i obuku vatrogasaca.

– Tokom posljednje decenije u Gradiški se godišnje za nabavku opreme, prvenstveno specijalnih vozila ulaže 150.000 KM. To je prosijek mada je više puta utrošeno i mnogo više novca za nabavku skupocjene opreme, modernih vozila za gašenje vatre u gradskoj zoni i udaljenim selima, na teško pristupačnim terenima. Osim lokalne uprave i republičkih institucija, znatan dio novca obezbjedio je Vatrogasni savez RS – navodi Stojaković.

U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Gradiški ističu takođe neophodnost nabavke protivpožarnih ljestvi za intervencije u višespratnicama.

Za to je potrebno 1.300.000 KM, a ljestve su uvrštene u program starteškog razvoja gradiške opštine za narednih sedam godina. Otežavajuća okolnost je, navode gradiški vatrogasci, uvođenje PDV-a na vatrogasnu opremu, što navedenu sumu bitno uvećava.

Na nedavnoj sjednici Skupštine opštine usvojen je program zaštite od požara u narednoj godini koji predviđa pojačane aktivnosti na cijelom opštinskom području. To su, pored ostalog, preventivne mjere, predavanja, obuke, kontrola protivpožarnih aparata, hidrantske mreže, stambenih objekata, uređene protivpožarnih prilaza.

Obnova vatrogasnog doma

Vatrogasni dom u Gradiški izgrađen 1976. godine koji je godinama prokišnjavao je dograđen i prekriven. Naredne godine planirana je zamjena stolarije i unutrašnje uređenje. Time će biti stvoreni dobri uslovi za rad, smatraju u Profesionalnoj vatrogasnoj jedini u Gradiški.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO