Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

“UČINILI SU ME PONOSNIM NASTAVNIKOM” Studentima AU UNIBL tri prve nagrade na „Donne in Musica“

Kultura
Autor:

foto privatna arhiva

Na Internacionalnom takmičenju „Donne in Musica“, 15. po redu, koji je održan u Kragujevcu i Beogradu studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci osvojili su tri prve nagrade.

U Kulturnom centru Beograda, u disciplini Kamerna muzika nastupila su tri ansambla iz klase profesorice Biljane Jašić Radovanović: duo Jovana Jovanović, violina i Hajrudin Muhić, klavir; duo Anja Milutinović, violina i Milena Đurđević, gitara i trio Deana Simić, flauta, Arpad Feher, violina i Slaviša Đurić, klavir.

Jašić Radovanović ističe da je izuzetno zadovoljna postignutim rezultatima ovih mladih umjetnika.

– Svi studenti su imali odlične nastupe i zaista su me učinili ponosnim nastavnikom. Presrećna sam, prvenstveno zbog njih, jer su to zaista divni i veoma vrijedni mladi ljudi, koji su mnogo vremena i truda uložili spremajući se za ovo takmičenje. Takođe je vrlo važno što su im ove nagrade dale podsticaj da nastave da rade kao do sada. Mnogo smo radili zajedno, a srećna sam što imam i požrtvovanu i vrijednu asistentkinju Mariju Pilipović, koja je takođe uložila puno truda i vremena radeći na pripremi za takmičenje – ističe Jašić Radovanović.

Studenti su, dodaje ona, izveli su kompozicije Mocarta, Dvoržaka, Paganinija, Kjuija, Pjacole i Klarka.

– Komentari žirija su me takođe obradovali i pokazali da smo na pravom putu, bez obzira na poteškoće na koje ponekad nailazimo. Svaki ansambl je dobio zaista divne komentare. Jovana i Hajrudin su izvodili veoma zahtjevan program i dobili su pohvale za ozbiljnost u pristupu interpretacije. Anja i Milena su oduševile žiri svojom interpretacijom kompozicije „Cafe 1930“, dok je trio dobio pohvale kao ansambl koji je kompletan program izveo najprofesionalnije – navela je Jašić Radovanović.

Pored novih kontakata, kaže ona, studenti su dobili i korisne savjete od članova žirija. Predsjednica žirija, kompozitorka i profesorka na Madridskoj muzičkoj akademiji, poslaće im kompozciju pisanu za ovakav trio, tako da planiraju da i tu kompoziciju stave na repertoar.

Jovana Jovanović, jedna od učesnica takmičenja, smatra da učešće na ovom takmičenju, za nju i njene kolege, predstavlja korak napred u njihovom daljem napretku.

– Svako takmičenje je novi izazov za nas. Moj kolega Hajrudin Muhić i ja smo se dugo, vrijedno i naporno spremali uz pomoć naše profesorke. Osvojena prva nagrada nam mnogo znači i veliki je podsticaj za dalji rad. Nadam se da ćemo i na narednim takmičenjima biti uspješni, kao što smo bili na ovom – poručila je Jovanović.

Učesnike u ovoj disciplini ocijenjivao je žiri u sastavu: Kruz Lopez de Rego Fernandez, Biljana Jašić Radovanović, Vladimir Koh, Jelena Stanisavljević i Marko Nešić.

Jedinstveno takmičenje u svijetu

Internacionalno takmičenje „Donne in Musica“ jedinstveno je u svijetu, jer prema propozicijama, za obaveznu kompoziciju ima djelo dame kompozitora.

Na takmičenju ove godine učestvovalo je više desetina učenika muzičkih škola, kao i studenata iz Srbije i zemalja iz okruženja. Takmičari su se predstavili u disciplinama: solo instrument, duo i kamerni ansambli.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO