Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UDAR ZA UDAROM NA DŽEPOVE GRAĐANA Drastičniji SKOK CIJENE brašna tek slijedi

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Do kraja septembra kilogram brašna u Srpskoj poskupiće za još četiri feninga, što znači da će cijena ove osnovne životne namirnice za samo mjesec dana skočiti za 10 feninga.

Zbog poskupljenja brašna u Srpskoj su skočile i cijene pekarskih proizvoda, tako da u trgovinama vekna bijelog hljeba od 600 grama, koja je koštala 1,2  marke, sada košta 1,4 KM. Vekna polubijelog hljeba, takođe od 600 grama, sa jedne marke je poskupila na 1,2 KM.

S druge strane, kilogram brašna je od kraja avgusta u dva navrata poskupio za ukupno 6 feninga. Tako vreća od 25 kilograma iz Srbije umjesto dosadašnjih 14, trenutno košta 14,5, pa čak i 15 KM, dok je vreća domaće proizvodnje sa 15,5 poskupila na 16,5, odnosno 17 KM.

Ovo su potvrdili u Udruženju mlinara RS, iz kojeg poručuju da pravo poskupljenje brašna u Srpskoj tek slijedi.

– Čim nivo Dunava poraste, proizvođači iz Srbije i Mađarske će početi izvoziti pšenicu, što će dodatno povisiti cijenu ove žitarice. Samim tim, skočiće i cijena brašna, kao i pekarskih proizvoda – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

On upozorava da bi se drastičniji skok pšenice, ipak, mogao desiti u januaru naredne godine, kada kreću pravi pregovori o njenoj cijeni.

– Do tada će se trošiti zalihe, pa će i poskupljenja biti manja. Međutim, samo 30 odsto ovogodišnjeg roda pšenice je za ljudsku upotrebu, što znači da bi od početka naredne godine njena cijena drastičnije mogla da skoči, tako da ni mi nećemo imati izbora nego da poskupljujemo brašno – najavljuje Kos.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO